Battleship Bitter
23 l ~5,6 vol-%
Det här receptet är skapat för att likna ölet Adnams Broadside - en Extra Special Bitter. Adnams öls historia har nästan lika många år på nacken som Coopers och just det här ölet “Broadside” sägs högtidlighålla minnet av “Slaget vid Solebay” och det passar i BJCP kategorin 8.C English Pale Ale.
Ingredienser
- 1 x 1.7kg Int. English Bitter
- 3 x 500g Light Dry Malt
- 1 x 25-28g East Kent Golding pellets
- 1 x 25-28g Centennial pellets
- 1 x 11g Nottingham Dry Yeast
- Carbonation Drops
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Koka upp 5 liter vatten tillsammans med 500g Light Dry Malt i en stor kastrull (~8 l).
Tillsätt East Kent Golding humle och koka i 5 minuter.
Ta kastrullen av plattan.
Tillsätt Centennial humle, sätt på locket och låt dra i ytterligare 10 minuter.
Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen och resten av Light Dry Malt i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 21°C. Rör om.
Strö torrjästen (Nottingham) över ytan i jäskärlet och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 21°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1008-1012.Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.
-
Steg 3: Buteljera
Prima flaskorna med primesocker med dosen 4 gram per liter öl (Carbonation Drops: 1 st per 740 ml flaska). Alltså något lägre kolsyrenivå än hos andra öl.
Fyll flaskorna och lämna c:a 3 cm tomt upptill.
Slut flaskorna tätt.
Förvara flaskorna i minst 2 veckor, upprätt och mörkt, i 18°C eller högre, så att den andra jäsningen som naturligt skapar kolsyra kan ske.Tips: Fäst flaskfyllaren i kranen (pressa fast den). Ställ en skål under kranen (som fångar upp eventuellt dropp från flaskfyllaren) och öppna kranen. Flaskfyllarens ventil ska hindra ölet från att rinna ut. Fyll en flaska genom att trä den över flaskfyllaren så att ventilen når flaskans botten och öppnas. När c:a 3 cm återstår i flaskans hals, sänker du ner flaskan och tar bort den från flaskfyllaren.
-
Steg 4: Njut!
Efter minst 2 veckor, prova att kolsyresättningen lyckats genom att klämma på flaskorna. De ska kännas hårda.
I rumstemperatur mognar och utvecklas ölet med tiden.
Före servering, kyl ölet några dagar upprätt stående och häll sedan långsamt på glas, så att jästfällningen på flaskans botten inte åker med.Tips: Vissa ölsorter kan må bra av något längre lagringstid innan kylning och servering. Detta varierar dessutom från brygd till brygd. Ölet kan gott och väl lagras i flera månader. Om man lagrar ölet lite längre, kommer bl.a bubblorna att bli finare (mindre), vilket hjälper till att bygga upp en krämig och hållbar skumkrona.
Prova själv fram hurpass lång lagringstid passar dig bäst. Läs mer om ölets hållbarhet vid punkt 6.4 i vår FAQ.
Ingredienser som behövs
-
Int. English Bitter 1,7kg
Förflyttar dig i tid och rum
Int. English Bitter 1,7kg 175,00 kr -
Coopers Carbonation Drops 250g
Enkelt sätt att prima dina flaskor. 250g
Coopers Carbonation Drops 250g 49,00 kr -
Light Dry Malt 500g
Passar i alla brygder. 500g
Light Dry Malt 500g 69,00 kr -
Nottingham Ale Yeast, Lallemand
Alejäst av engelsk typ
Nottingham Ale Yeast, Lallemand 44,00 kr -
Coopers humlepellets 25g Centennial
Centennial 25 gram
Coopers humlepellets 25g Centennial 46,00 kr -
East Kent Golding 28g
Humlepellets 28 gram
East Kent Golding 28g 36,00 kr