Recept - Steg 3 och 4
-
Steg 3: Buteljera
Försäkra dig om att den primära jäsningen är färdig. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar.
Prima flaskorna med primesocker med dosen 8 gram per liter öl (Carbonation Drops: 1,5 st per 500 ml flaska eller 2 st per 740 ml flaska). Ifall du ämnar lagra flaskorna varmt en längre tid (flera månader), tillsätt endast en Carbonation Drop per flaska (bägge flaskstorlekarna).
Fyll flaskorna och lämna c:a 3 cm tomt upptill.
Slut flaskorna tätt.
Förvara flaskorna i minst 2 veckor, upprätt och mörkt, i 18°C eller högre, så att den andra jäsningen som naturligt skapar kolsyra kan ske.
Öl jästa med lagerjäst kan ta 1-2 veckor längre tid.Tips: Fäst flaskfyllaren i kranen (pressa fast den). Ställ en skål under kranen (som fångar upp eventuellt dropp från flaskfyllaren) och öppna kranen. Flaskfyllarens ventil ska hindra ölet från att rinna ut. Fyll en flaska genom att trä den över flaskfyllaren så att ventilen når flaskans botten och öppnas. När c:a 3 cm återstår i flaskans hals, sänker du ner flaskan och tar bort den från flaskfyllaren.
-
Steg 4: Njut!
Efter minst 2 veckor, prova att kolsyresättningen lyckats genom att klämma på flaskorna. De ska kännas hårda.
I rumstemperatur mognar och utvecklas ölet med tiden.
Före servering, kyl ölet några dagar upprätt stående och häll sedan långsamt på glas, så att jästfällningen på flaskans botten inte åker med.Tips: Obs: 2 veckor är minimum lagringstid. Vissa ölsorter (speciellt de starkare ölen) kan må bra av något längre lagringstid innan kylning och servering. Detta varierar dessutom från brygd till brygd. Ölet kan gott och väl lagras i flera månader. Om man lagrar ölet lite längre, kommer bl.a bubblorna att bli finare (mindre), vilket hjälper till att bygga upp en krämig och hållbar skumkrona.
Prova själv fram hurpass lång lagringstid passar dig bäst. Läs mer om ölets hållbarhet vid punkt 6.4 i vår FAQ.