Fler bilder

Alkoholfri Ginger Beer

20 l ~0,7 vol-%

En törstsläckande, traditionell dryck som passar alla som inte vill dricka alkohol. OBS! Här ska brygden inte stå lång stund i jäskärlet! Till skillnad från vanlig bryggning (när jäsningen sker i jäskärlet) kommer jäsprocessen för alkoholfritt öl att ske i flaskan. När brygden har stått i 2-3 timmar (så att jästen hinner återfuktas/rehydreras) bör man röra om mycket kraftigt. Prima enligt instruktion. Använd gärna PET-flaskor då glasflaskor kan explodera. Flaskor kan lagras under längre tid (3 månader eller mer). Utmärkt uppfriskande dryck som passar bra att serveras iskall

Ingredienser 

  • 980 gr Coopers Ginger Beer
  • Carbonation Drops

Färg: Halm
Beska: Låg 
Kropp: Lätt 

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Tillsätt ölsatsen och 2 liter hett vatten i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om.
    Strö torrjästen över ytan i jäskärlet och sätt på locket.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.

     
  • Steg 2: Brygg

    Efter 2-3 timmar i jäskärlet (då jästen har hydrerats):
    Rör om brygden mycket kraftigt. Nu ska brygden tappas om. Olikt de normala ölsatsena, så sker jäsningen av alkoholfria Ginger Beer på flaskor istället för i jäskärlet.

  • Steg 3: Buteljera

    Prima flaskorna med primesocker med dosen 8 gram per liter öl (Carbonation Drops: 1,5 st per 500 ml flaska eller 2 st per 740 ml flaska). 
    Fyll flaskorna och lämna c:a 3 cm tomt upptill. 
    Slut flaskorna tätt.
    Förvara flaskorna i minst 2 veckor, upprätt och mörkt, i 18°C eller högre, så att den andra jäsningen som naturligt skapar kolsyra kan ske.

    Tips: Fäst flaskfyllaren i kranen (pressa fast den). Ställ en skål under kranen (som fångar upp eventuellt dropp från flaskfyllaren) och öppna kranen. Flaskfyllarens ventil ska hindra ölet från att rinna ut. Fyll en flaska genom att trä den över flaskfyllaren så att ventilen når flaskans botten och öppnas. När c:a 3 cm återstår i flaskans hals, sänker du ner flaskan och tar bort den från flaskfyllaren.

  • Steg 4: Njut! 

    Efter minst 2 veckor, prova att kolsyresättningen lyckats genom att klämma på flaskorna. De ska kännas hårda.
    I rumstemperatur mognar och utvecklas ölet med tiden.
    Före servering, kyl ölet några dagar upprätt stående och häll sedan långsamt på glas, så att jästfällningen på flaskans botten inte åker med. 

    Tips: Vissa ölsorter kan må bra av något längre lagringstid innan kylning och servering. Detta varierar dessutom från brygd till brygd. Ölet kan gott och väl lagras i flera månader. Om man lagrar ölet lite längre, kommer bl.a bubblorna att bli finare (mindre), vilket hjälper till att bygga upp en krämig och hållbar skumkrona.
    Prova själv fram hurpass lång lagringstid passar dig bäst. Läs mer om ölets hållbarhet vid punkt 6.4 i vår FAQ.


Ingredienser som behövs