Fler bilder

ChocLiqueur Stout

20 l ~4,9 vol-%

Med små medel kan man som hembryggare förändra eller förstärka önskvärda egenskaper i brygden. I detta recept som har en torr stout som bas (BJCP öltyp 13C) har chokladaromen förstärkts till en mer uppenbar nivå genom att både chokladmalt och chokladessens har lagts till. Receptet har minskat dosen av primesocker till 50% av det normala, så att brygden får en lägre kolsyrenivå och en mjukare munkänsla.

Ingredienser 

  • 1 x 1,7kg Int. Irish Stout (alternativt Stout Original)
  • 1 x 1,5kg TC Malt Extract - Amber
  • 300g Chocolate Malt (800-1000 EBC) (krossad)
  • 50ml Spritessens med chokladsmak
  • Valfri engelsk alejäst (t.ex. S-04, Nottingham, Windsor) + jästen från ölsatsen
  • Carbonation Drops

Färg: Svart
Beska: Medium 
Kropp: Tung 

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Koka upp 2 liter vatten i en kastrull (~4 l). Ta kastrullen av plattan.
    Lägg de krossade maltkornen i en silduk eller kokpåse och lägg den i kastrullen.
    Låt dra i 30 minuter.
    Lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
    Koka upp vätskan och ta kastrullen av plattan. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 21°C. Rör om.
    Strö torrjästen (extrajästen + jästen från ölsatsen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 21°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

     
  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
    Ungefär 2 dagar efter att skummet lagt sig, tillsätt chokladessensen i jäskärlet.
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.


  • Steg 3: Buteljera

    Prima flaskorna med primesocker med dosen 4 gram per liter öl (Carbonation Drops: 0,75 st per 500 ml flaska eller 1 st per 740 ml flaska).
    Fyll flaskorna och lämna c:a 3 cm tomt upptill.
    Slut flaskorna tätt.
    Förvara flaskorna i minst 2 veckor, upprätt och mörkt, i 18°C eller högre, så att den andra jäsningen som naturligt skapar kolsyra kan ske.

    Tips: Fäst flaskfyllaren i kranen (pressa fast den). Ställ en skål under kranen (som fångar upp eventuellt dropp från flaskfyllaren) och öppna kranen. Flaskfyllarens ventil ska hindra ölet från att rinna ut. Fyll en flaska genom att trä den över flaskfyllaren så att ventilen når flaskans botten och öppnas. När c:a 3 cm återstår i flaskans hals, sänker du ner flaskan och tar bort den från flaskfyllaren.

  • Steg 4: Njut! 

    Efter minst 2 veckor, prova att kolsyresättningen lyckats genom att klämma på flaskorna. De ska kännas hårda.
    I rumstemperatur mognar och utvecklas ölet med tiden.
    Före servering, kyl ölet några dagar upprätt stående och häll sedan långsamt på glas, så att jästfällningen på flaskans botten inte åker med.
    Servera något varmare än kylskåpstemperatur.

    Tips: Vissa ölsorter kan må bra av något längre lagringstid innan kylning och servering. Detta varierar dessutom från brygd till brygd. Ölet kan gott och väl lagras i flera månader. Om man lagrar ölet lite längre, kommer bl.a bubblorna att bli finare (mindre), vilket hjälper till att bygga upp en krämig och hållbar skumkrona.
    Prova själv fram hurpass lång lagringstid passar dig bäst. Läs mer om ölets hållbarhet vid punkt 6.4 i vår FAQ.

Ingredienser som behövs