Fler bilder

Abbey Blonde

23 liter ca 6% ABV

Den samling riktlinjer och beskrivningar av olika ölsorter som kallas ”BJCP Guidelines” fortsätter att vara en inspirationskälla för Coopers receptmakare. Men kategorin ”Belgian Strong Ale” har hittills inte testats. Varför inte? Det anses nog att en Belgisk Ales själ gömmer sig i jästen och det är en utmaning att försöka fånga den med det begränsade utbud av torrjäst som finns. Men efter lite hårt arbete, envishet och ett otal försök tycker bryggarna nu att de hittat en brygd som passar fint i kategorin 18.A Belgian Blond Ale.  

Försök att servera ölet lite varmare än kylskåpstemperatur, gärna i ett tulpanformat ölglas, som munkarna i ett belgiskt kloster. Kanske ackompanjerat av en bit Camembert eller Brie eller någon annan av dina favoritostar. Himmelskt! 

 Ingredienser

  • 1 x 1,7kg Canadian Blonde 
  • 1 x 1,5kg TC Light Malt Extract 
  • 1 x 500g Coopers Light Dry Malt 
  • 200g Cara/Crystal malt (100 EBC) (krossad)
  • 12g Styrian Goldings pellets 
  • 1 x 11g Safbrew T-58 
  • 1 x 11g Safbrew S-33 
  • Carbonation drops 
Färg: Gyllene 
Beska: Låg-Medium 
Kropp: Låg-medium
Ungefärlig alkoholhalt: ca 6,0% ABV
Kolsyresättning: Naturlig 
 
 
  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Dagen innan bryggning:
    Klä en kastrull (min. 4 l) invändigt med en silduk eller kokpåse. Tillsätt de krossade maltkornen och 2 liter kallt vatten. Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.
    På bryggdagen:
    Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
    Häll över vätskan i en större kastrull (~8 l) och tillsätt ytterligare 2 liter vatten.
    Koka upp vätskan tillsammans med 500g Light Dry Malt.
    Tillsätt Styrian Goldings humle och koka i 10 minuter.
    Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 21°C. Rör om.
    Strö torrjästen (T-58 och S-33) över ytan i jäskärlet och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i rumstemperatur.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen torde totalt ta c:a 2 veckor.
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1010-1014.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.


    Vidare

Ingredienser som behövs