Abbey Dubbel
8,5 liter ca 6,5% ABV
En belgisk ale sitter aldrig fel och om du brygger den själv kan du lätt göra den ”dubbel”! Lite extra torrhumling skapar en intressant twist på en typisk Dubbel.
Ingredienser
- 1 x 1.3kg Mr Beer Bewitched Amber Ale
- 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Smooth
- 12g Saaz pellets
- 1 x 11g Safbrew T-58 Dry Yeast (eller valfri)
- Carbonation Drops
Färg: Mahogny
Beska: Medium
Kropp: Tung
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet.
Fyll jäskärlet med varmt eller kallt vatten för att nå 8,5 liter och 20°C (du behöver inte röra om).
Strö torrjästen (T-58) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 20-24°C som möjligt.
Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
Ungefär vid dag 4 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.