Aztec Gold
23 l ~3,8 vol-%
Coopers International Mexican Cerveza är ett utmärkt val för de som vill göra ett mellanstarkt öl. Kombinera med Coopers Light Dry Malt och du får ett fylligt öl med en mjuk smakupplevelse och en alkoholhalt på ca 3,8% (OG ca 1.035) Den diskreta humlearomen och beskan kommer att tilltala alla som gillar mellanölets fina balans av smak och styrka.
Ingredienser
- 1 x 1.7kg Int. Mexican Cerveza
- 1 x 500g Coopers Light Dry Malt
- Carbonation drops
Färg: Gyllene
Beska: Låg/Medium
Kropp: Medium
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Tillsätt 500g Light Dry Malt och 2 liter hett vatten i jäskärlet. Rör om.
Tillsätt ölsatsen i jäskärlet. Rör om.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 21°C.
Strö torrjästen över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 21°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1008.
Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.