Black Mountain
23 l ~5,6 vol-%
Detta medelfylliga mörka öl är toppklassen av stout i amerikansk stil. Med sin höga doft av choklad och kola, rinner dess inslag av apelsin ner som en lätt dimma. Medan smaken rullar längs tungan avslöjas en kaskad av rostad malt och mörk choklad. Den stadiga bittra eftersmaken är uppfriskande som en sval bergsbris. Detta är en snöklädd ölbryggningstopp värd att bestiga. Och när du väl kommit till toppen öppnas där en fantastisk vy för alla dina sinnen.
Ingredienser
- 1 x 1.7kg TC Devil's Half Ruby Porter
- 1 x 1.7kg TC Family Secret Amber Ale
- 300g Chocolate Malt (800-1000 EBC) (krossad)
- 2 x 25-28g Cascade pellets
- 1 x 11g Safale US-05 Dry Yeast
- Carbonation Drops
Färg: Brun/Svart
Beska: Medium/Hög
Kropp: Medium
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Dagen innan bryggning:
Klä en kastrull (min. 4 l) invändigt med en silduk eller kokpåse. Tillsätt de krossade maltkornen och 2 liter kallt vatten. Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.
På bryggdagen:
Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
Koka upp vätskan.
Tillsätt Cascade humle och koka i 5 minuter.
Ta kastrullen av plattan.
Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatserna i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 20-22°C. Rör om.
Strö torrjästen (US-05) över ytan i jäskärlet och sätt på locket. Spara jästen från ölsatserna i kylen som reserv.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 20°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.
Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1008-1012.
Ingredienser som behövs
-
Coopers Carbonation Drops 250g
Enkelt sätt att prima dina flaskor. 250g
Coopers Carbonation Drops 250g 49,00 kr -
SafAle US-05
Alejäst av amerikansk typ
SafAle US-05 49,00 kr -
TC Family Secret Amber Ale 1,7kg
Amber Ale
TC Family Secret Amber Ale 1,7kg 189,00 kr -
TC Devil's Half Ruby Porter 1,7kg
Porter, helt enkelt
TC Devil's Half Ruby Porter 1,7kg 189,00 kr