Fler bilder

Capital Pils

23 l ~8 vol-%

Om du någonsin kört ett Tequila Race så kan du ritualen. Du slickar saltet, shottar tequilan och suger på citronen. Det här är öl-versionen. Men utan salt eller citron. Det enda du behöver göra är att dricka det. Men Capital Pils levererar ändå 3 kraftfulla smällar. Först, doften: Som att köra ner ansiktet i en hög humleblomster. Sedan smaken: Söt maltig nektar med en sammetslen närvaro av alkohol. Och till sist, eftersmaken: Ett bittert slag mot huvudet som en påminnelse om att du fortfarande lever.
Capital Pils är en hembryggares dröm. Inspirerad av Samuel Adams Hallertau Imperial Pilsner, med liknande alkoholstyrka, men med större djup i färg och en aningens lättare beska. Missa inte detta.
Detta recept var Månadens Receptpaket i Februari 2016.

Lagerjästen kan startas vid högre temperatur och man låter sedan temperaturen sjunka under det påföljande dygnet.
Några skillnader som kan märkas vid jäsning i låg temperatur med lagerjäst: 
Mindre kolsyra bildas. Mindre skum och en knappt märkbar skumring.
Längre jästid.
Jäser mer grundligt - lägre FG (Final Gravity) mätt med hydrometer uppnås.
Kan avge en "äggig" lukt (detta försvinner efter lagring på flaska).
Efterjäsningen på flaska kan ta en eller två veckor längre än normalt.
Pga lägre temperatur och längre jästid är renlighet och desinficering extra viktigt.

 

Ingredienser 

  • 2 x 1,7kg TC 86 Days Pilsner
  • 2 x 500g Coopers Light Dry Malt
  • 500g Coopers Dextrose
  • 6 x 25g Hallertau Mittelfruh pellets
  • 2 x 11g Saflager W-34/70 Dry Yeast
  • Carbonation Drops


Färg
: Djup Gyllene
Beska: Hög
Kropp: Tung

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Koka upp 3 liter vatten tillsammans med 500g Light Dry Malt i en stor kastrull (~8 l).
    Tillsätt en påse (ca 25g) Hallertau Mittelfruh humle och koka i 10 minuter.
    Tillsätt ytterligare en påse (ca 25g) Hallertau Mittelfruh humle och koka i ytterligare 5 minuter.
    Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt 500g Light Dry Malt och 2 liter hett vatten i jäskärlet. Rör om.
    Tillsätt båda ölsatserna, 500g Light Dry Malt och 500g dextros i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 18°C. Rör om.
    Strö torrjästen (bägge påsarna W34/70 + jästen från ölsatserna) över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 13-15°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen torde totalt ta c:a 14-21 dagar.
    Ungefär vid dag 6 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt 2 påsar (ca 50g) Hallertau Mittelfruh humle i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Ungefär vid dag 9, tillsätt 2 påsar (ca 50g) Hallertau Mittelfruh humle i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 10, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1012-1016.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare