Fler bilder

Caribbean Siesta

23 l ~4,8 vol-%

Då vi går mot ljusare tider, längtar vi efter varmare dagar och kvällar. Högsommarvärme kan vi få vänta på men en sommar-ale kan vi ju brygga i alla fall. Detta recept bryggs med enbart malt och platsar kanske i BJCP kategori 6B Blonde Ale: Ett lättdrucket, lättillgängligt, maltigt hantverksöl. Ta en siesta någon vacker dag med ett isfrostigt glas fylld med denna brygd! Receptet anger den noga utvalda humlesorten Calypso (odlas i USA) för ökad beska, smak och diskreta aromer av päron (och kanske citron). Den amerikanska jästen bidrar med ren, krispig smak.

Ingredienser 

  • 1 x 1,7kg Int. Mexican Cerveza
  • 2 x 500g Coopers Light Dry Malt
  • 1 x 25-28g Calypso pellets
  • 1 x 11g Safale US-05 Dry Yeast
  • Carbonation Drops


Färg
: Halm
Beska: Låg/Medium
Kropp: Medium

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Koka upp 1 liter vatten tillsammans med en kopp Light Dry Malt i en stor kastrull (~4 l).
    Tillsätt 10g Calypso humle och koka i 10 minuter.
    Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter.

    Tillsätt resten av Light Dry Malt och 2 liter hett vatten i jäskärlet. Rör om.
    Tillsätt ölsatsen i jäskärlet. Rör om.
    Sila ner vätskan från kastrullen i jäskärlet.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 18 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 22 liter och 21°C. Rör om.
    Strö torrjästen (US-05 + jästen från ölsatsen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
    Ungefär vid dag 4 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare