Cascarillo Amber Ale
23 l ~4,6 vol-%
Många DIY recept utformas enligt den grundläggande principen: “bra resultat med minimal ansträngning”. Med tanke på detta kräver Cascarillo Amber Ale bara några fler (men enkla) moment som kommer att skapa ett öl värdigt en etikett från ett hantverksbryggeri. Men det är du själv som bryggt det!
Bryggmetoden i detta recept kallas ofta extraktbryggning, och receptet använder enbart ohumlat maltextrakt som vörtbas. Den nödvändiga humlebeskan, humlesmaken och aromen kommer du själv att få tillföra brygden genom att du kokar en mindre mängd maltextrakt och tillsätter humle enligt ett givet tidschema.
Slutresultatet landar i BJCP:s kategori 10B (American Amber Ale). Kombinationen av humlesorterna Cascade och Amarillo skapar en härlig blandning av cantaloupemelon, passionsfrukt och marmelad, medan restsötman från karamellmalten balanseras fint av en måttligt besk eftersmak.
Ingredienser
- 2 x 1,5kg TC Malt Extract - Amber
- 2 x 25-28g Amarillo pellets
- 2 x 25-28g Cascade pellets
- 1 x 11g Lallemand BRY-97 Dry Yeast (eller valfri amerikansk alejäst)
- Carbonation Drops
Färg: Koppar
Beska: Medium
Kropp: Medium
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Koka upp 5 liter vatten tillsammans med 500g maltextrakt i en stor kastrull (~8 l).
Tillsätt 1 påse (25g) Amarillo humle och koka i 20 minuter.
Tillsätt 1 påse (25g) Cascade humle och koka i ytterligare 10 minuter.
Tillsätt ytterligare 1 påse (25g) Cascade humle och ta kastrullen av plattan.
Låt stå och dra i 15 minuter.
Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt resten av maltextrakten i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 18°C. Rör om.
Strö torrjästen över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.
Ungefär vid dag 4 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt resten (1 påse) av Amarillo humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1006-1010.