Cleopatra's Asp
8,5 l ~7,5 vol-%
De forna egyptierna var berömda för sin ölbryggning. Ofta beskrev de det i sina hieroglyfer. Korn och vete, kryddade med rot av alruna (som afrodisiakum), dadlar och honung är några av de ingredienser som har använts.
Detta recept är vårt lilla hopkok för att stilla din inre sfinx. Ölet innehåller Amber Malt och lite grann vete som grund, med en gnutta socker och krydda för en smakfull färd igenom Konungarnas Dal. En väl tilltagen nypa cayenne förser ölet med bettet som förseglade den omtalade drottningens öde. Men i detta fall är det njutning och inte smärta som ska bära iväg dig.
Ingredienser
- 1 x 1,3kg Mr Beer Bewitched Amber Ale
- 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Golden
- 180g Honung
- 120g Palmsocker
- 1msk Ingefära (färskriven)
- 1msk Kardemumma (grovmalen)
- 1msk Cayennepeppar (grovmalen)
- Carbonation Drops
Färg: Bärnsten
Beska: Medium
Kropp: Tung
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Koka upp 0,5 liter vatten tillsammans med honungen och Malt Extract Golden i en kastrull (~2 l).
Tillsätt palmsockret och kryddorna och koka i 10 minuter.
Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen i jäskärlet.
Fyll på med kallt vatten för att nå 8,5 liter (du behöver inte röra om).
Strö torrjästen över ytan och sätt på locket.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 20-24°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken/påsen ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
-
Steg 2: Brygg
Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.