Fler bilder

Coopers Mild Ale

23 l ~3,5 vol-%


Coopers kommersiella Mild Ale på flaska är mycket populärt i Australien. Ett mellanstarkt öl med riktig smak. Perfekt för sommaren. Observera att detta recept förutsätter jästkultur från Coopers flasköl. Skaffa på Systemet (om det finns), drick ur flaskorna och spara jästen som finns på flaskbotten. Se video här.

Har du inte möjlighet att göra en jästkultur, kan du i nödfall använda någon engelsk alejäst eller, som sista alternativ, jästen som följer med ölsatsen (det är inte samma jästsort som i flaskölen).

Ingredienser 

  • 1 x 1.7kg Int. Australian Pale Ale
  • 1 x 500g Light Dry Malt
  • 12g Saaz pellets
  • Jästkultur ur Coopers flasköl (Alternativ 2: Engelsk alejäst, Alternativ 3: Jästpåsen i ölsatsen)
  • Coopers Carbonation Drops


Färg
: Gyllene
Beska: Medium
Kropp: Medium


  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Koka upp 0,5 liter vatten och ta kastrullen av plattan.
    Tillsätt Saaz humle och låt dra i 15 minuter.

    Tillsätt 500g Light Dry Malt och 2 liter hett vatten i jäskärlet. Rör om.
    Sila ner humlevätskan i jäskärlet.
    Tillsätt ölsatsen i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 21°C. Rör om.
    Rör ner jästkulturen (eller strö torrjästen över ytan) i jäskärlet och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-22°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare