Grandfather's Stout
8,5 l ~7,3 vol-%
Den speciella tiden på året får fram en morfar i oss alla. Det är dags för öppen spis, fåtölj, korsord och tofflor. Men mest av allt är det tiden på året för stout: Ett öl så svart som dina fotsulor efter att du har gått en mil till skolan i regnet eller i snöyran. Så bittert som dina tankar om politiker. Och lika starkt som du är envis. Det doftar bättre än morfar, med inslag av kaffe, choklad, och anis. Robust, men med en söt sida bakom det hela. Detta är en stout för kommande generationer.
Ingredienser
- 1 x 1,3kg Mr Beer Winter Dark Ale
- 2 x 250g Mr Beer Malt Extract - Smooth
- 100g Roasted/Black Malt (1300-1500 EBC) (krossad)
- 1 x 11g Lallemand Nottingham Dry Yeast
- Carbonation Drops
Färg: Svart
Beska: Medium/Hög
Kropp: Tung
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Dagen innan bryggning:
Klä en kastrull (min. 2 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
Tillsätt de krossade maltkornen och 1 liter kallt vatten.
Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.
På bryggdagen:
Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
Koka upp vätskan.
Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet.
Fyll på med kallt vatten för att nå 8,5 liter (du behöver inte röra om).
Strö torrjästen (Nottingham) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
Använd Krausenkragen om möjligt. Denna brygd kan skumma lite grann.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-22°C som möjligt.
Tips: Maltextraktet mjuknar om burken/påsen ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1010-1014.
Ingredienser som behövs
-
Mr Beer Winter Dark Ale 1,3kg
American Dark Ale 1,3kg
Mr Beer Winter Dark Ale 1,3kg 137,00 kr -
Mr Beer Malt Extract Smooth 250g
Ohumlat maltextrakt 250g
Mr Beer Malt Extract Smooth 250g 39,00 kr -
Coopers Carbonation Drops 250g
Enkelt sätt att prima dina flaskor. 250g
Coopers Carbonation Drops 250g 49,00 kr -
Nottingham Ale Yeast, Lallemand
Alejäst av engelsk typ
Nottingham Ale Yeast, Lallemand 44,00 kr