Darth Weizer
21 l ~5,3 vol-%
Kom över till den Mörka Sidan. Kraften är definitivt stark hos detta fylliga, silkeslena mörka veteöl. Med drag av öltypen Dunkelweizen (BJCP 15B) förflyttas du till en delikat galax långt, långt borta, där aromer av choklad, banan och kaffe bedrar smaker av vanilj och chokladkex. Precis som självaste Prinsessan Leia är detta öl en söt juvel med en lätt syrlig finish.
Den här öltypen brukar tjäna av att få mogna lite längre tid på flaska.
Detta recept var Månadens Receptpaket i September 2015.
Ingredienser
- 1 x 1,7kg TC Preacher's Hefe Wheat
- 1 x 1,5kg TC Malt Extract - Wheat
- 300g Cara/Crystal Wheat Malt (110-140 EBC) (krossad)
- 200g Roasted/Chocolate Wheat Malt (900-1200 EBC) (krossad)
- 1 x 11g Lallemand Munich Wheat Dry Yeast (eller valfri veteölsjäst)
- Carbonation Drops
Färg: Koppar/Brun
Beska: Låg
Kropp: Medium
OG: 1.046
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Dagen innan bryggning:
Klä en kastrull (min. 4 l) invändigt med en silduk eller kokpåse. Tillsätt de krossade maltkornen och 3 liter kallt vatten. Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.
På bryggdagen:
Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
Koka upp vätskan och ta kastrullen av plattan.
Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 18 liter. Rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 21 liter och 22°C. Rör om.
Strö torrjästen (Munich) över ytan i jäskärlet och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 22°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.
Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1008-1012.