Fler bilder

Double Trouble Ale

23 l ~5,5 vol-%

Coopers bryggmästare tillika receptmakare brygger öl hela dagarna på jobbet, men brygger också öl hemma. Här bjuder han oss på ett återkommande favoritrecept som går att variera helt efter eget tycke och smak.
Öltypen hamnar i kategorin American Pale Ale och här brygger du med två burkar (toucan) och två olika sorters humle som matchar varandra fint och skapar en relativt ljus, smakrik men lättdrucken ale på ca 5,5%. Något att njuta av i vårsolen.

Ingredienser 

  • 2 x 1,7kg Int. Australian Pale Ale
  • 1 x 25-28g Centennial pellets
  • 1 x 25-28g Chinook pellets
  • Carbonation Drops


Färg
: Halm
Beska: Medium
Kropp: Medium
OG: 1.044
 

  • Steg 1: Blanda

    Koka upp 0,5 liter vatten och ta kastrullen av plattan.
    Tillsätt Centennial humle och låt dra i 15 minuter.

    Tillsätt ölsatserna och 2 liter hett vatten i jäskärlet. Rör om.
    Sila ner humlevätskan i jäskärlet.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 22°C. Rör om.
    Strö torrjästen (från bägge ölsatserna) över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-22°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
    Ungefär vid dag 4 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt Chinook humle i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1008-1012.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare