1.10 & 2.9: Rengöring och desinficering av utrustningen.
Rengöring och desinficering är två skilda saker. Rengöringen strävar till att avlägsna den synliga smutsen och desinficeringen strävar till att avlägsna den osynliga (mikrober). Bägge är nödvändiga arbetsmoment då man ska brygga öl och man får inte slarva med dem.
Allra första gången du använder DIY Brew Kit eller Craft Brew Kit så behöver du bara skölja av allt med hett vatten. Inför framtida brygder rekommenderar vi att du desinficerar all utrustning. Följ desinficeringsmedlets instruktioner noggrannt.
Rengöring:
Rengör jäskärl och alla delar i din utrustning noga. Använd inte starka rengöringsmedel eller tvål och inte heller något hjälpmedel som kan repa plasten. Rengör utrustningen genast efter att den använts, för då sitter smutsen löst och har inte ännu hunnit torka in.
Vid rengöring av kranen ska du undvika att få in vatten innanför den röda gummipackningen på den övre kranhalvan. Detta kan ske om man doppar den övre kranhalvan helt. Om så sker, kan du försiktigt bända upp packningen (vika den dubbel över sig själv) och låta kranen torka. Vik sedan tillbaka packningen.
• Lägg all utrustning i vatten tills alla rester som suttit fast mjuknat. Över natten vid behov.
• Ta bort alla rester med en mjuk trasa och skölj mycket noga med hett vatten.
• Var noga med ställen som är svåra att komma åt.
• Ta bort, ta isär och rengör kranen, speciellt i gängor.
OBS! Använd aldrig något rengöringshjälpmedel som kan göra repor i plasten.
Om du ska använda utrustningen genast, så ska den ännu desinficeras.
Ifall du inte ska använda utrustningen genast, låt den torka och förvara den sedan torrt och luftigt, men ändå skyddad mot damm och smuts. Innan utrustningen åter tas i bruk, så ska den ännu desinficeras.
Desinficering:
Vi rekommenderar ett desinficeringsmedel avsett för hembryggningsbruk. Om sådant inte finns tillgängligt, kan ett desinficeringsmedel med syreblekande egenskaper (aktiv substans: natriumperkarbonat), eller oparfymerad hushållsklorin användas istället.
1. Sätt kranen på plats och tillred en desinficeringslösning i jäskärlet. Följ anvisningarna för ditt desinficeringsmedel.
2. Lägg all utrustning i jäskärlet och låt verka enligt anvisningarna för ditt desinficeringsmedel.
3. Töm jäskärlet genom kranen (då blir den också desinficerad) och skölj all utrustning noggrannt.
4. Jäskärlets lock behöver bara rengöras och sedan sköljas med hett vatten.
Desinficering med hushållsklorin:
1. Sätt kranen på plats och häll 0,5-1dl oparfymerad hushållsklorin i jäskärlet.
2. Lägg all utrustning i jäskärlet, fyll till bredden med kallt vatten och låt det ligga och dra över natten (eller minst 2 timmar).
3. Töm jäskärlet genom kranen (då blir den också desinficerad) och skölj all utrustning mycket och länge med hett vatten för att få bort alla spår av klorinlukt.
4. Jäskärlets lock behöver bara rengöras och sedan sköljas med hett vatten.
Flaskor
Nya flaskor kan sköljas med ljummet vatten och sedan användas genast.
Använda flaskor ska man skölja ur genast efter att man använt dem. På så vis hinner inte jästresterna torka in. Häll i lite ljummet vatten, sätt på korken och skaka om rejält. Även färska jästrester sitter överraskande hårt. Skölj ur några gånger och ställ flaskan upp och ner på tork (utan kork). Förvara dem sedan torrt och luftigt, men ändå skyddade mot damm och smuts.
Innan flaskorna åter tas i bruk, så ska de ännu desinficeras.
Desinficering av flaskor:
1. Tillred en desinficeringslösning i ett tillräckligt stort kärl (exempelvis jäskärlet). Följ anvisningarna för ditt desinficeringsmedel.
2. Sänk flaskorna i lösningen så att de fylls med lösning och låt verka enligt anvisningarna för ditt desinficeringsmedel.
3. Alternativt låt dem först ligga i blöt så att utsidan desinficeras och fyll dem sedan med lösningen och låt verka enligt anvisningarna för ditt desinficeringsmedel.
4. Skölj noggrannt.
Kom ihåg att desinficera även korkarna.
Desinficerade och torra flaskor kan förvaras i ett par veckor innan man använder dem, förutsatt att de förvaras torrt och luftigt, noga skyddade mot damm och smuts. Om de är absolut torra kan man sätta på korken som extra skydd. På detta vis kan man desinficera alltsammans (jäskärl, redskap och flaskor) på samma gång, innan man börjar brygga, och slipper en extra desinficeringsomgång för flaskorna på buteljeringsdagen. Var dock noggrann med förvaringen av flaskorna och skölj ur dem med ljummet vatten än en gång innan du använder dem. Om det luktar konstigt i flaskorna efter förvaringen, så ska de rengöras och desinficeras pånytt.
OBS! PET-flaskor (såsom Coopers flaskor och läskflaskor i plast) är känsliga för höga temperaturer. Använd ljummet vatten i desinficeringslösningen och som sköljvatten. Aldrig hett vatten för PET-flaskor.