FAQ - Hitta svaren på vanliga frågor om hembryggning med Coopers

Undrar du över något kring hembryggning av öl med Coopers? Här svarar Coopers på en mängd frågor kring startpaketen DIY Beer Kit och Craft Brew Kit, ölsatserna, tillbehören, jäst, jäsning, alkoholhalt och mycket annat. Hittar du inte din fråga besvarad här är det bara att du mejlar vår Kundtjänst. Kontaktuppgifterna hittar du här.

Frågorna är indelade i kategorier, klicka på frågan som är intressant så kommer du till svaret. Från och med kategori 9 hittar du frågor som är vanliga i Sverige. Vill du läsa lite längre grundläggande instruktioner, får du skrolla allra längst ner. Titta också gärna på Coopers Hur-man-gör-filmer.

 

1. Frågor om DIY Brew Kit

  1. DIY Brew Kit har ju inget jäsrör - hur kan det jäsa ordentligt?

  2. Måste man använda Krausenkragen vid varje bryggning?

  3. Vad är de två små vita clipsen till?

  4. Kranen är lite trög att få in - kan man använda smörjmedel?

  5. När brygden är blandad syns det något som flyter runt och sedan samlas på botten av jäskärlet - är det något som är fel?

  6. Har ni några skrivna instruktioner eller kan man titta på en instruktionsfilm?

  7. Har ni något forum för hembryggare?

  8. Vem kontaktar man om man inte hittar svaren här eller på Coopers Forum?

  9. Hur avgör man alkoholhalten i en brygd?

  10. Rengöring och desinficering av utrustningen.

  11. Hur vet man att brygden jäser?

  12. Vad är en hydrometer? Hur och varför använder man den?

  13. Vad kan man göra för att hålla rätt temperatur i brygden?

 

 2. Frågor om Craft Brew Kit

  1. Hur mycket öl brygger man i Craft Brew Kit?

  2. Vad har Craft Brew Kit för dimensioner?

  3. Finns det en Krausenkrage till Craft Brew Kit?

  4. Var kan man köpa ölsatser till Craft Brew Kit?

  5. Vilka andra produkter finns det till Craft Brew Kit?

  6. Finns det instruktioner till Craft Brew Kit?

  7. Finns det recept för Craft Brew Kit och ölsatserna i Craft-serien?

  8. Kan man använda Coopers ölsatser om 1,7 kg i Craft Brew Kit?

  9. Rengöring och desinficering av utrustningen.

  10. Vad är de två små vita clipsen till?

  11. Vad blir den förväntade alkoholhalten i startpaketet? 

 

3. Produktinformation

  1. Var kan man köpa Coopers bryggprodukter?

  2. Vad är Carbonation Drops?

  3. Vad är det för skillnad mellan Brewing Sugar, Brew Enhancer 1, Brew Enhancer 2 etc?

  4. Varför är datumet på burken och på jästen väldigt olika?

  5. Blir ölet bra även om ölsatsens bäst-före-datum passerats?

  6. De siffror som anger färg och beska verkar väldigt höga.

  7. Ska man använda både Brew Enhancer, Brewing Sugar, etc OCH vanligt socker?

  8. Ska man koka en ölsats för att få bort slaggprodukter?

  9. Kan man använda halva burken och spara resten till nästa gång?

  10. Vad är det för jäst som följer med ölsatserna?

  11. Var hittar man instruktioner till ölsatserna?

  12. Hur tar man hand om jästen?

 

4. Bättre öl

  1. Är min brygd infekterad?

  2. Hur krossas hela maltkorn?

  3. Vad kan man göra för att hålla rätt temperatur i brygden?

  4. Hur får ölet en fin skumkrona?



5. Öl och hälsa

  1. Finns det öl som passar diabetiker? Hur brygger man öl med låg alkoholhalt?

  2. Hur brygger man öl som är lågt i kolhydrater?

  3. Kan man brygga glutenfritt öl?

 

6. Dags att buteljera

  1. Vad är en hydrometer? Hur och varför använder man den?

  2. Hur länge kan man låta brygden stå i jäskärlet?

  3. Ska man använda plastflaskor eller glasflaskor?

  4. Hur länge håller sig ölet i flaska?

 

7. Om man fortfarande använder ett jäsrör

  1. Jäsröret bubblar inte - hur vet man att brygden jäser?

  2. Varför jäser brygden över i jäskärlet?

  3. Jäsröret bubblar bara ibland (typ varannan minut) - ska man tappa om på flaska nu?

 

8. Carbonation Drops

  1. Hur doserar man Carbonation drops?

  2. Vilket är bästa primesockret?

 

 9. Alkoholhalt

  1. Hur räknar man ut alkoholhalten?

  2. Höja alkoholhalten - hur gör man?

  3. Sänka alkoholhalten - hur gör man? 

  4. Vad blir den förväntade alkoholhalten i startpaketet?

  5. Kan man brygga öl med två ölsatser?

 

10. Densitet

  1. Vad är en hydrometer? Hur och varför använder man den?

  2. När mäter man OG och FG?

  3. Hur kan man beräkna OG innan brygden är blandad?

  4. Hur förändras OG om man ändrar vätskemängden?

  5. FG blir inte så lågt som väntat - vad gör man?

  6. OG blev lägre än väntat - kan man tillsätta bryggsocker i efterhand medan brygden jäser? 

  7. Varför blir FG så högt med Brew Enhancer 1?

 

11. Jäst

  1. Är Coopers jäst dålig?

  2. Vilken temperatur ska vörten ha när man har i jästen?

  3. Räcker verkligen den lilla jästpåsen?

  4. Brygden har slutat skumma efter 3 dagar - ska man röra om eller skaka igång jäsningen igen?  

  5. Vad är det för jäst som följer med ölsatserna?
  6. Hur ska man tillsätta jästen?

 

12. Humle

  1. Vad gör humle? Ger det alkoholhalten?

  2. Hur testar man en ny humlesort?

  3. Torrhumling - hur görs det?

  4. Att tillsätta humle - ordlista

  5. Det finns inget humle av sorten X - kan man ta någon annan sort?

 

13. Specialmalt

  1. Specialmalt - hur gör man?

 

14. Problem

  1. Ingen kolsyra i flaskorna.

  2. Ölet smakar inte gott efter 2 veckor i flaska.

  3. Ölet smakar äpple.

  4. Ölet smakar jäst.

  5. Ölet är för beskt.



Ordförklaring.

Hur gör man? Grundläggande beskrivning.

Hur gör man? Utökad beskrivning.