10.2: När mäter man OG och FG?
Specific Gravity (SG) är det engelska ordet för densitet. Du mäter brygdens densitet före och efter jäsningen. Det första värdet kallas Original Gravity (OG) och det sista kallas Final Gravity (FG).
Alla mäter inte OG, eftersom värdet ibland kan visa fel, t.ex. pga att man i vissa fall inte rört om i jäskärlet så noga innan man tillsätter jästen (gäller speciellt brygder i Craft-serien). Du kan dock mäta OG efter att du blandat brygden (och rört om), innan du tillsätter jästen. Du bör mäta OG också om du vill kunna räkna ut alkoholhalten. OG kan vara ett värde på t.ex 1.045, men detta varierar stort från brygd till brygd.
Efter ca 6-7 dagars jäsning mäter du densiteten igen och söker då att fastställa det slutliga värdet som då kallas Final Gravity (FG). Det kan vara t.ex 1.008, men detta varierar från brygd till brygd. Vid jäsning av Coopers Lager + Brew Enhancer 1 kan FG vara något mellan 1.012-1.016.
Mät slutdensiteten några dagar i följd. När värdet ligger stabilt över minst 2 dagar har brygden jäst färdigt och vi har nått FG. Jäsningen kan ta olika lång tid beroende på temperatur och hur snabbt jästen arbetar.
Läs mer om hydrometern i punkt 1.12.