1.12 & 6.1 & 10.1: Vad är en hydrometer? Hur och varför använder man den?
Med hjälp av en hydrometer kan man:
1. Avgöra om jäsningen är färdig.
2. Räkna ut den ungefärliga alkoholhalten (Läs mer om detta i punkt 1.9).
Det är viktigt att man inte buteljerar en halvjäst brygd. Det kan föra med sig att flaskorna spricker, med mycket kladd som påföljd.
En hydrometer är ett enkelt verktyg som används för att mäta densiteten hos en vätska. Hydrometern får flyta i en mindre mängd vätska och värdet avläses på den punkt där vätskenivån skär den graderade skalan. En vätska med högre densitet får mätaren att flyta högre upp och en vätska med lägre densitet får hydrometern att sjunka djupare.
Vatten har vid 20°C en densitet på 1.000 (förenklat kan man säga att vattnet väger 1000 gram per liter). En socker-/maltextraktlösning har högre densitet än vatten och alkohol har lägre densitet än vatten. Då sockret i en brygd jäser till alkohol kommer alltså densiteten att sjunka. Det är denna ändring man mäter.
För värdet använder vi ofta det engelska uttrycket Specific Gravity (SG), eller specifik vikt på svenska. Detta är alltså vätskans densitet. Man behöver mäta densiteten vid några tillfällen. Det första SG-värdet som man mäter innan man tillsatt jästen kallas Original Gravity (OG). Det sista SG-värdet som man får då brygden är färdigjäst, kallas Final Gravity (FG). En brygd kan ha ett OG på t.ex 1.047 och ett FG på t.ex 1.010.
Så mäter man:
Tappa upp lite av brygden och häll bort det (det första provet brukar vara lite orent). Tappa upp ett nytt prov i mätröret, tillräckligt mycket för att hydrometern ska kunna flyta obehindrat. Sänk ner hydrometern i vätskan och läs av värdet där vätskan skär den graderade skalan.
Tips: För att du ska få ett korrekt värde när du läser av hydrometern kan du behöva få bort kolsyran ur provet du mäter. Annars kan bubblorna fästa sig på hydrometern och få den att flyta högre upp. Du kan t.ex "pumpa" hydrometern fram och tillbaka i mätröret tills kolsyran försvinner, eller hälla provbrygden fram och tillbaka mellan två (rena och torra) glas tills kolsyran är borta. Försök också se till att hydrometern inte vidrör mätröret vid mätning.
Tips: Kontrollera hydrometern genom att mäta i 20°C vatten. Om den visar något annat än 1.000 så kan du skriva upp detta och sedan lägga till / dra av då du mäter din brygd. Exempelvis: Om den visar 1.004 för vatten, så ska du dra av 0.004 vid mätning av ölbrygd. Visar den 0.996 så ska du lägga till 0.004.
Tips: Vid alla mätningar ska vätskan i mätröret hålla så nära 20°C som möjligt. De flesta hydrometrar är kalibrerade till denna temperatur.
När du mätt brygdens OG-värde ska du anteckna detta. Anteckna sedan också det slutliga FG-värdet.
Låt oss säga att OG är t.ex. 1.045. När brygden börjar bli färdigjäst ska du mäta densiteten igen. Då kanske får du ett värde på 1.016. Nästa dag får du värdet 1.014. Denna sänkning betyder att jäsningen fortfarande är igång.
Dagen därpå kanske du får värdet 1.012 och detta värde håller sig också de därpå följande dagarna. Om detta (1.012) anses vara ett normalt FG-värde för det recept du följer (beror mycket på vad du har för ingredienser i brygden), så kan du dra slutsatsen att den första jäsningen nu har avstannat och din brygd är färdig för buteljering.
Fortsätt med de dagliga mätningarna tills värdet hålls lika under minst två på varann följande dagar.
FG varierar mycket från brygd till brygd så det är viktigt att värdet verkligen ligger still i ett par dagar innan man tappar om på flaskor. Ett öl kan ha värdet 1.008, eller kanske 1.010, eller 1.016 och alla dessa kan vara normala för just den öltypen.
Noter:
Det första värdet (OG) kan ibland visa fel. Speciellt vid bryggning i det mindre Craft Brew Kit brukar man inte röra om brygden så noga innan man tillsätter jästen. Då ligger maltextraktet som klumpar i jäskärlet och är inte jämnt fördelat i vätskan. Man mäter alltså mest bara vatten och OG visar ett alltför lågt värde. Många struntar därför i att mäta OG. Man missar dock då möjligheten att räkna ut alkoholhalten på basen av OG - FG. Om inte den informationen är så viktig, så är det dock helt OK.
Även när FG uppnåtts (legat still i ett par dagar) behöver du inte ha så väldigt bråttom med att tappa om på flaska. Om du låter brygden stå någon extra dag, så hjälper det till att klarna brygden. Men låt den inte stå mer än en vecka och klarna alltför mycket. Man behöver lite grann jäst med i flaskorna att göra kolsyra med.