1.9 & 9.1: Hur avgör man alkoholhalten i en brygd?

Man kan räkna ut den ungefärliga alkoholhalten genom att mäta brygdens densitet med en hydrometer. Genom att mäta densiteten innan jäsning (OG) och efter jäsning (FG) och sedan placera dessa två värden i en formel får vi fram den ungefärliga alkoholhalten. Det är viktigt att notera att vi, som hembryggare, inte kan mäta den exakta alkoholhalten på detta sätt men det ger oss en den ungefärliga volymprocenten (ABV - Alcohol By Volume).

 
Formel som du kan använda när du mäter brygdens densitet med hydrometern:
 
(OG - FG) / 7,46 = ungefärlig ABV

Exempel: en brygd har OG=1.036 och FG=1.012: (36-12) / 7,46 = 3,2% ABV
 
Lägg också till ca 0,3-0,5% pga det socker som tillsätts i flaskorna, t.ex Carbonation Drops.
 
Glömde du mäta OG innan jäsningen? Lugn. Du kan beräkna den i efterhand om du vet vad du hade i för ingredienser och brygdens totala vätskevolym.
Läs mer i punkt 10.3.