10.3: Hur kan man beräkna OG innan brygden är blandad?
Man kan inte tvärsäkert säga vilket OG (Original Gravity - startdensitet) en brygd kommer att få, för det beror på flera olika faktorer. Men man kan tänka i vissa banor i alla fall.
Först och främst så har vatten en densitet på 1.000 (vid 20°C). Utöver det kommer tillägget som maltextrakten och jästillsatserna ger.
Med en brygd på 23 liter så blir det ungefärliga bidraget till OG enligt följande:
- 1.7kg ölsats: +.022
- 1.5kg flytande maltextrakt: +.020
- 1kg Dextros: +.015
- 1kg Brewing Sugar: +.015
- 1kg Brew Enhancer 1: +.015
- 1kg Brew Enhancer 2: +.015
- 1kg Brew Enhancer 3: +.015
- 500g Light Dry Malt: +.008
Notera en variation på +/-.001 per ingrediens.
Exempel: Receptet "Unreal Ale" rekommenderar 1 x 1,7kg Real Ale, 1 x 1kg Brew Enhancer 1 och 1 x 500g Light Dry Malt som blandas till 23 liter.
Om man då räknar enligt de ovan angivna värdena, bör OG bli ca 1.045 (1.000 + .022 + .015 + .008).
Men om man tar med avvikelserna som kan förekomma (+/- .001 per ingrediens), så kan OG vara allt mellan 1042 och 1.048.
Mät OG när du blandat brygden, innan du tillsätter jästen.
Om brygden har ett OG på 1.050 eller mer, rekommenderas det en till 7g jästpåse utöver den som följer med ölsatsen.
Vet du vilka ingredienser du hade i, men du bryggde en annan vätskemängd? Räkna då först ut din OG enligt formeln ovan och omvandla den sedan enligt formeln i punkt 10.4.