10.4: Hur förändras OG om man ändrar vätskemängden?
SG står för Specific Gravity - ett mått för brygdens densitet, jämfört med vatten.
OG står för Original Gravity - detta är densiteten precis i början när brygden är blandad.
FG står för Final Gravity - detta är densiteten när jäsningen är färdig.
Formel för ändring av vätskemängden: Räkna det förväntade OG x 23 liter, dividerat med den nya vätskevolymen. Det kan se ut så här: 36 x 23 / 20 = 41. Dvs en 23 liters brygd med OG 1.036 blir 1.041 om vätskemängden minskas till 20 liter (Variation: +/- 0.002).
Not: Det är dock svårt att vara helt tvärsäker på OG i förväg. Detta på grund av att SG-skalan inte är linjär (du ser detta på DIY hydrometern iom att skalan komprimeras när SG ökar). Olika sockerarter ger olika påslag på OG. SG varierar också med temperaturen. Regeln är att mäta vid 20°C. Men trots alla variabler kan formeln ovan ändå ge en viss vägledning.
Kontrollera vad din hydrometer ger för värde i 20°C vatten. Justera dina mätvärden enligt detta. Läs mer om hydrometern i punkt 1.12.