7.2: Varför jäser brygden över i jäskärlet?
Mycket skum är inte, även om det är kladdigt, så negativt då det tyder på en frisk jäst och en stark jäsning.
Stort skum uppstår mer sannolikt då alejäst används med mörkare brygder och högre jäsningstemperatur. Även säsongsvariationer kan påverka kornet (korn är en huvudingrediens i öl) och ge mer skum. Med lagerjäst och/eller i lägre temperaturer brukar det inte skumma lika mycket.
För att undvika att det skummar över kan du:
• Se till att det finns utrymme ovanför vörten (head space).
• Använda ett större jäskärl.
• Fylla upp kärlet till en lägre nivå (omkring 18-20 liter) och sedan efter att det inledande skummandet har avtagit (vanligtvis efter en eller två dagar) fylla på med kokt, nerkylt vatten.
Om du har Coopers jäskärl som kommer med DIY Brew Kit så är en vulkaniskt skummande brygd inte ett problem. Det är designat för att klara kraftigt skummande brygder. En Krausenkrage ingår som standard i DIY Brew Kit och finns som tillval till Craft Brew Kit.