14.2: Ölet smakar inte gott efter 2 veckor i flaska.
Om det inte är fråga om en infektion utan om att ölet helt enkelt smakar jäst, så är ölet helt enkelt för ungt. Efter två veckor i flaska bör kolsyran i de flesta fall ha satt sig och ölet klarnat rätt bra (ifall det är en ölsort som ska vara klar, förstås). Men i vissa fall krävs det längre tid än så. Du kan gärna kolla trycket och provsmaka ölet efter 2 veckor i flaska för att se hur ölet smakar medan det är ungt. Smaka sedan igen efter en vecka och så vidare.
Vissa öl är väldigt goda redan efter ett par veckor, speciellt om de innehåller mycket god humle. Då kanske det t.o.m är meningen att man ska dricka ölet medan det är ungt för att man inte ska missa de flyktigare humlearomerna som mildras med tiden. Andra öl behöver mer tid för att mogna. En och annan anser att 4 veckor på flaska är ett minimum för att jästsmaker ska försvinna, och ölet kan ofta lagras/mogna i 3 månader eller mer. Vissa tunga, maltiga, alkoholstarka brygder kan lagras i åratal.
Så, ha lite tålamod och prova dig fram. I Coopers recept anges det ofta om ölet passar för lagring eller kan konsumeras ungt.