3.4: Varför är datumet på burken och på jästen väldigt olika?

Jästen som följer med under locket på ölsatserna har en hållbarhet på 2 år. Märkningen på jästpåsen står för den dag då jästen packades. Det som står på påsen är alltså inte ett "används före" eller "bäst före" -datum. 

Själva extraktet i burken är en helkonserv och håller sig i flera år, även efter bäst-före-datumet. Det som dock kan hända är att de ljusare sorterna mörknar något i färgen. Jästen däremot är känsligare (det är egentligen därför det finns ett bäst-före-datum på burken). Speciellt om den förvarats varmt och inte i kylskåp. Om du använder en burk som passerat sitt bäst-före-datum, bör du för säkerhets skull byta till en ny jästpåse.

Exempel:
En påse med stämpeln 24918 packades den 249:e dagen år 2018, vilket är den 6 september 2018. Den håller sig minst till den 6 september 2020.
Maltextraktet i själva burken kan däremot ha blivit tillverkat den 13 september 2018, och har då ett bäst-före-datum stämplat på sig: 13/09/20 (Detta är alltså inte maltextraktets bäst-före-datum. Det håller sig i flera år.). 

De ohumlade maltextrakten har inget bäst-före-datum, utan deras bottemärkning avser tillverkningasdag. Systemet är dddåå, där "ddd" står för hur månte dagen under det aktuella året maltextraktet är tillverkat. Detta varierar pga skottåren, men ett år kan alltså ha 365 eller 366 dagar. 
Själva extraktet i burken är en helkonserv och håller sig i flera år.