1.13 & 4.3: Vad kan man göra för att hålla rätt temperatur i brygden?

Temperaturen under jäsningen är viktig. I våra grundrekommendationer anges att temperaturen under jäsningen bör vara något mellan 21-27°C. Försök helst att låta jäsningen ske i den nedre delen av detta intervall, dvs kring 21°C

Temperaturen bör också ligga stabilt, dvs inte vandra uppåt eller nedåt upprepade gånger. Du kan kontrollera detta genom att t.ex. placera jäskärlet i ett rum som håller rätt temperatur, eller i någon typ av isolerat skåp eller låda, eller i en större kylväska med kylklampar eller frysta PET-flaskor. Beroende på årstid och klimat kan du behöva använda ett värmebälte eller ställa jäskärlet i ett kar med kallt vatten.

Vilken temperatur som är önskvärd varierar, mycket beroende på vilken jäst du använder. Generellt vill alejäst av alla slag jäsa i rumstemperatur och jäsningen går relativt snabbt. Lagerjäst vill generellt jäsa svalare och tar längre tid på sig. I Coopers recept brukar önskvärd temperatur anges.

Varför är detta viktigt? Vi vill ge jästen så bra förutsättningar som möjligt. Generellt kan man också säga att ju högre temperatur under jäsningen, desto mer fruktiga smaker i ölet. Ju lägre temperatur, desto "renare" smaker.