Hur man gör? Om du vill göra lite mer

Var inte rädd för att prova olika recept och ingredienser. Gör din brygd mer personlig och unik! Här beskrivs hur du enkelt kan lägga till lite extra specialmalt och extra humle. Följer du något av Coopers recept anges det steg-för-steg hur du ska göra. Här beskrivs det generellt.


Specialmalt

Krossa malten. Om inte malten redan är krossad, kan du själv krossa den med hjälp av en kraftig plastpåse med zip-lås och en brödkavel. Läs mer om detta i punkt 4.2.


Metod 1
Koka upp 1-2 liter vatten. Låt det sedan svalna några minuter (till ca 80°C). 
Lägg den krossade malten i en stor silduk eller kokpåse (finns att köpa överallt där helmalt säljs). Knyt ihop och lägg malten i blöt i 15-20 minuter i vattnet (som nu bör hålla 65-80°C).
Lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen (du kan klämma/trycka på påsen för att få ut lite extra färg och smak om du vill).

Om du ska tillsätta humle i detta skede, gå till Humling längre ner på denna sida. Om inte, gå tillbaka till Grundläggande Instruktioner och fortsätt med proceduren.

 

Metod 2
Vissa recept anger att man blötlägger malten i ett dygn innan man börjar brygga. Här beskrivs den metoden:

Dagen innan bryggning:
Klä en kastrull (min. 4 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
Tillsätt de krossade maltkornen och 2 liter kallt vatten.
Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.
På bryggdagen:
Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen (du kan klämma/trycka på påsen för att få ut lite extra färg och smak om du vill).
Koka upp vätskan.

Om du ska tillsätta humle i detta skede, gå till Humling längre ner på denna sida. Om inte, gå tillbaka till Grundläggande Instruktioner och fortsätt med proceduren.


Humling


Kokningsmetoden (bitter/smakhumling)
Koka upp vätskan där specialmalten legat och tillsätt humle enligt det schema som anges i ditt recept. Den totala koktiden kan t.ex vara 30 minuter. De individuella koktiderna kan då t.ex vara 15 minuter, sedan 10 min och 5 min. Då kan det exempelvis se ut så här:

Då vätskan kokar, tillsätt Humle nr 1 och koka i 15 minuter.
Tillsätt sedan Humle nr 2 och koka i ytterligare 10 minuter.
Tillsätt sedan Humle nr 3 och koka i ytterligare 5 minuter.
Stäng av värmen efter den angivna tiden och ta bort kastrullen från plattan.

Ofta föreskrivs det här att man ska kyla ner kastrullen i ett kallt vattenbad. Detta är för att avbryta processen med att det bildas beska i humlen. Annars kan ölet bli alltför beskt.

Tips: När du häller över din vört från kastrull till jäskärl kan det vara bra att göra det genom en sil för att fånga upp all humle.

Gå tillbaka till Grundläggande Instruktioner och fortsätt med proceduren.

 

Torrhumlingsmetoden (aromhumling)
Om ditt recept säger att du ska torrhumla ett antal dagar in i jäsningen, kan du lägga humlen i en stor ren tygpåse och lägga den i jäskärlet (tänk på renligheten!). Se till att påsen och humlen verkligen blir helt indränkt i brygden.

Tips: Sterilisera några spelkulor och lägg också dessa i påsen så att påsen får lite tyngd och humlen verkligen hamnar nere i brygden, inte bara på ytan.
Humlepåsen kan ligga i jäskärlet i några dagar, eller tills ölet buteljeras, varpå påsen med humle lyfts ur jäskärlet. Ju längre humlen ligger i, desto mer aromer avger den.

Gå tillbaka till Grundläggande Instruktioner och fortsätt med proceduren.