4.2 & 13.1: Hur krossas hela maltkorn? / Specialmalt - hur gör man?

Om receptet föreskriver specialmalt så behöver den först krossas. Många hembryggningsbutiker krossar kornen åt dig. Men om det är så att du inte kommer att använda kornen inom kort, så kan det vara en bättre idé att förvara dem hela och sedan krossa dem själv när du behöver dem.

En mycket enkel och okomplicerad metod - där du använder en plastpåse med zip-lås och en brödkavel - funkar bra:

Placera de hela kornen i plastpåsen och dra igen zip-låset. Lägg påsen platt på bord/bänk (sprid ut kornen jämnt i påsen) och rulla kaveln över påsen. Om påsen är väldigt fylld med korn blir det inte så bra. Fyll med lagom mängd och krossa kornen i omgångar istället. Det behöver inte bli fint pulver, utan bara så kornen går sönder.

Krossa bara så mycket du behöver för tillfället och förvara resten hela.

Lägg sedan de krossade kornen i blöt i hett (60-70°C) vatten i ca 30 minuter. Sila bort kornen. Hetta upp vätskan till kokpunkten och koka i 5 minuter för att ta kål på eventuella mikrober. Blanda sedan med övriga ingredienser i jäskärlet.
Du kan också i vissa fall låta den krossade specialmalten vila i kallt vatten över natten. Även här bör vätskan kokas innan den hälls i jäskärlet. Se ditt recept om vilka instruktioner du får.

Titta på en video som visar hur enkelt det är att lägga till specialmalt i din brygd (av Brew Your Own Magazine).