Hur gör man? Grundläggande beskrivning
Grundläggande instruktioner för hur man brygger öl med Coopers ölsatser och DIY Beer Kit
Kranen är tvådelad och kan alltså tas isär. Smörj in packningarna på kranen lätt med lite matolja. Sätt ihop kranen med jäskärlet och testkör med vatten. Kontrollera att kranen sitter rätt och att den håller tätt.
Kolla att flaskfyllaren passar som den ska och att ventilen sitter fast.Koka inte en ölsats. Vörten är redan kokt. Läs mer om detta i punkt 3.9.
Steg 1: Blanda
Tillsätt de torra ingredienserna (se Jästillsatser, undvik strösocker) och 2 liter hett vatten i jäskärlet. Rör om.
Tillsätt ölsatsen och/eller maltextraktet + ev. andra ingredienser i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt så att det går ner luft i brygden.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 21-27°C (se rekommendation för din jäst på ölsatsen eller på jästpåsen). Rör om.
Ifall receptet föreskriver användning av Krausenkrage, kan du nu sätta den på plats. (Det skadar inte att ha den på plats för säkerhets skull även om det inte står i receptet.)
Tappa upp ett prov genom kranen och mät startdensiteten (Original Gravity - OG). Läs mer om detta i punkt 1.13.
Strö torrjästen över ytan eller rör ner flytande jäst i jäskärlet och sätt på locket.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära föreskriven temperatur som möjligt. (Coopers alejäst jäser bra i 18-27°C, men försök att hålla temperaturen närmare det lägre än det högre. Då blir det renare smak och arom i det färdiga ölet.)
Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta allt från några dagar till 2-3 veckor. Beroende på styrka, temperatur och andra omständigheter.
Ungefär vid dag 3 (när skummet har lagt sig) kan du ta bort Krausenkragen och diska den. Lägg locket tillbaka på jäskärlet.
Börjande från dag 7 (ungefär), mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar. Detta slutvärde kallas Final Gravity (FG).
Ölet kan nu gärna få stå ett par dagar till i jäskärlet för att klarna lite mer. Men låt det inte stå alltför länge. Varje dag ökar risken för kontamination och att jästen lägger sig alltför mycket, så att man inte får med tillräckligt mycket jäst i flaskorna för efterjäsningen.
Steg 3: Buteljera
Försäkra dig om att den primära jäsningen är färdig. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar.
Se till att använda rena och sanitiserade flaskor. Läs mer om detta i punkt 1.11.
Prima flaskorna med primesocker med dosen 8 gram per liter öl (Carbonation Drops: 1,5 st per 500 ml flaska eller 2 st per 740 ml flaska). Ifall du ämnar lagra flaskorna varmt en längre tid (flera månader), tillsätt endast en Carbonation Drop per flaska (bägge flaskstorlekarna).
Fyll flaskorna och lämna c:a 3 cm tomt upptill.
Slut flaskorna tätt.
Du kan försiktigt luta på jäskärlet så att du får ut det sista, men var noga med att lämna bottensatsen orörd.
Förvara flaskorna i minst 2 veckor, upprätt och mörkt, i 18°C eller högre, så att den andra jäsningen som naturligt skapar kolsyra kan ske.
Tips: Fäst flaskfyllaren i kranen (pressa fast den). Ställ en skål under kranen (som fångar upp eventuellt dropp från flaskfyllaren) och öppna kranen. Flaskfyllarens ventil ska hindra ölet från att rinna ut. Fyll en flaska genom att trä den över flaskfyllaren så att ventilen når flaskans botten och öppnas. När c:a 3 cm återstår i flaskans hals, sänker du ner flaskan och tar bort den från flaskfyllaren.
Steg 4: Njut!
Efter minst 2 veckor, prova att kolsyresättningen lyckats genom att klämma på flaskorna. De ska kännas hårda.
I rumstemperatur mognar och utvecklas ölet med tiden.
Före servering, kyl ölet några dagar upprätt stående och häll sedan långsamt på glas, så att jästfällningen på flaskans botten inte åker med.
Tips: Obs: 2 veckor är minimum lagringstid. Vissa ölsorter (speciellt de starkare ölen) kan må bra av något längre lagringstid innan kylning och servering. Detta varierar dessutom från brygd till brygd. Ölet kan gott och väl lagras i flera månader. Om man lagrar ölet lite längre, kommer bl.a bubblorna att bli finare (mindre), vilket hjälper till att bygga upp en krämig och hållbar skumkrona.
Prova själv fram hurpass lång lagringstid passar dig bäst. Läs mer om ölets hållbarhet vid punkt 6.4.
Om du vill ta ett steg vidare och göra din hembryggning lite mer avancerad, så kan du läsa mer i Steg 2 av denna beskrivning. Våga experimentera!