1.11 & 7.1: Hur vet man att brygden jäser? / Jäsröret bubblar inte

Tecken på jäsning är:
• Att det skummar
• Kondens inuti jäskärlet
• Brygden är grumlig
• Sediment i botten
• Om man tappar ur ett prov så är det kolsyra i provet
• Densiteten sjunker (använd hydrometern)

Vilken som helst av de ovannämnda punkterna är ett tecken på jäsning. Du behöver alltså inte leta efter alla dessa punkter.

Om man använder jäsrör:
Många hembryggare antar felaktigt att jästen inte fungerar på grund av att det inte bubblar i jäsröret. Jäsröret eller vattenlåset finns där för att låta koldioxiden ta sig ut och hindra mikroorganismer och vildjäst att ta sig in i jäskärlet. Koldioxiden kan dock ibland ta sig ut andra vägar - det krävs bara ett hårsfint litet hål nånstans - och då bubblar det inte i jäsröret.

LITA INTE på jäsröret som en indikator på jäsningsaktivitet. Istället bör du titta efter tecknen på jäsning i listan ovan.