12.3: Torrhumling - hur görs det?

Om du har tänkt så här: ”Mitt öl smakar visserligen alldeles utmärkt, men tänk om det skulle kunna smaka och dofta ännu mer?” – Då kan du definitivt fundera på torrhumling. Torrhumling är en enkel metod som förstärker ditt öls karaktär med doft och smak från aromhumle. Vid torrhumling kokas inte humlen, utan den läggs i den svala brygden medan jäsningen pågår.

Kanske tänker man genast på beska när man hör ordet humle, men eftersom humlen inte kokas vid torrhumling kommer ditt öl att få mer av humlens goda arom, istället för bitterhet. Det är nämligen bara vid kokning som den mesta humlebeskan utvinns.

Vilka sorters humle som kan användas? Aromhumle som t.ex Cascade, Amarillo eller Fuggles o.s.v. Det finns en mängd spännande humlesorter. Var inte rädd för att prova något nytt. Det brukar stå angivet på olika humlesorter om de har bra egenskaper som aromhumle (din lokala återförsäljare/hembryggningsbutik kan annars ge dig råd).

När är det dags att torrhumla? Torrhumling bör göras när den första skummande fasen av jäsningen är över. Torrhumla inte när det fortfarande skummar i jäskärlet.

Hur gör man?
 Köp en påse av tunt tyg och lägg i så mycket humle (löst packat) som ditt recept anger (kan vara allt från 15g till 50g och även mer). Förslut påsen och placera den sedan i jäskärlet.
Låt humlen ligga i 3-5 dagar, eller så länge som ditt recept anger. 

Tips: Sterilisera några spelkulor och lägg också dessa i påsen så att påsen får lite tyngd och humlen verkligen hamnar nere i brygden, inte bara på ytan. 

Var inte rädd för att experimentera med torrhumling. Det ger ditt öl stor personlighet. Titta gärna i vår stora receptsamling för tips och idéer.