3.10 & 11.5: Vad är det för jäst som följer med ölsatserna?

Alla Coopers ölsatser kommer INTE med samma jästsort under locket. Här följer en förteckning över vilken typ av jäst som följer med respektive burk. 

Förkortningarna i listan nedan betyder (Rxxxx är en kod som är tryckt på påsen):
C - R007 = Coopers ale yeast (en jäststam som är Coopers egen utveckling)
A - R3554/R3555/R3557/R3559 = Ale yeast (alejäst från någon av de stora tillverkarna av jäst)
L - R3422/R3424/R3556 = Lager yeast (lagerjäst från någon av de stora tillverkarna av jäst)
C+L - R3426 = En blanding av Coopers alejäst och lagerjäst
W - R3558 = Wheat Beer Yeast (veteöljäst från någon av de stora tillverkarna av jäst)

Tillverkaren avslöjas inte och tillverkaren kan också variera.

Coopers jästpåsar har en datumkod som visar vilken dag de är producerade. Exempelvis 25 september 2021 = 268:e dagen under året 2021 = 26821. Jästen håller i 2 år. Använd inte gammal jäst. Om du tänker brygga ett öl med hög alkoholhalt (en brygd med hög densitet, OG över 1.050) kan du tillsätta mer jäst. Likaså om du låter brygden jäsa mycket svalt.

Original Serien 
Alla sorter: C - R007

International Serien
Australian Pale Ale: C+L - R3426
Mexican Cerveza: C+L - R3426
European Lager: C+L - R3426
Canadian Blonde: C - R007
English Bitter: C - R007
Irish Stout: A - R3554

Thomas Coopers serien
Bootmaker Pale Ale: A - R3559
Brew A IPA: A - R3559
Devil's Half Ruby Porter: A - R3557
Family Secret Amber Ale: A - R3559
Innkeeper's Daughter Sparkling Ale: A - R3555
PreCher's Hefe Wheat: W - R3558
86 Days Pilsner: L - R3556
Golden Crown Lager: L - R3424

Craft Serien Mr Beer
Alla sorter: C+A blandning


Notera:
 Blandningen av ale- och lagerjäst (C+L) som ibland förekommer ger en stor variationsmöjlighet när det gäller temperatur. Jäser fint ända ner till 13-15°C men även i högre ale-temperatur. Ett förslag kan vara att tillsätta denna jäst vid 20-22°C och sedan låta jäsningen ske i 16°C, om det är så att du eftersträvar en "ren och krispig" lager. 

De allra mest grundläggande instruktionerna anger att jäsningen kan ske i 21-27°C. Detta gäller om du brygger en ale med alejäst. Ju högre temperatur desto mer estrar, som i vissa falla är önskvärt i andra fall inte. Hellre närmare 21°C än 27°C, om du har möjlighet och du tycker att det passar det öl du brygger. Anpassa temperaturen efter den öltyp du önskar brygga och de förutsättningar du har.