12.2: Hur testar man en ny humlesort?

"Jag har en ny spännande humlesort som jag inte använt förr. Hur gör jag för att kolla hur den blir i en brygd?”

Du testar genom att använda den! Det finns många beskrivningar av världens alla humlesorter där det brukar framgå hur de smakar och doftar och om de i huvudsak ger beska, smak eller doft. Se t.ex denna lista över Humlesorter på Wikipedia (engelskspråkig). Självklart kan också odlaren/tillverkaren/importören ge dig råd.

Du kan t.ex ha en basbrygd som du alltid återkommer till och som du kan anpassa och prova dig fram med.

Förslag: 1 x 1,7kg Int. Australian Pale Ale + 1 x 500g Light Dry Malt
Koka upp Light Dry Malt i ett par liter vatten. Tillsätt en humlegiva (börja förslagsvis med 10 gram) och koka i 15 minuter.
Tillsätt mer humle (15 gram denna gång) och ta bort kastrullen från plattan. Låt det stå och dra i ca 30 minuter under lock.
Sila sedan ner humlevätskan i ditt jäskärl, tillsätt ölsatsen och fyll på med vatten till 20 liter (ABV blir då ca 4,4%).

Eller så kanske du hellre vill börja med en liten mängd i en brygd, smaka av ölet och bedöma om det behövs mer nästa gång.