11.2: Vilken temperatur ska vörten ha när man har i jästen?
Coopers jäst som medföljer ölsatserna är av olika sort, anpassad efter respektive öltyp. Vilken jäst som ligger under locket på respektive ölsats finns besvarad i punkt 3.10.
Tillsätt jästen vid 24°C och låt sedan temperaturen sjunka till valfri jästemperatur under 12-24 timmar. Är det en lagerjäst kan du tillsätta den vid 20°C.
Coopers Alejäst (Ac, A) tillsätts vid 24°C. Klarar fint att jäsa ner till 16°C, men "somnar" vid lägre temperatur än det.
Coopers Blandningsjäst (Ac+L) tillsätts vid 24°C. Är mycket flexibel och stark, klarar att jäsa från 13°C och uppåt.
Coopers Lagerjäst (L) tillsätts vid 20°C och sedan låter man jäsningen ske vid 13-15°C.
Om du använder en jästpåse från någon annan tillverkare bör du följa bruksanvisningen från tillverkaren. Rekommenderad temperatur för då jästen tillsätts eller rekommenderad hantering (återfuktning av torrjäst eller inte) kan variera.