12.4: Att tillsätta humle - ordlista
"Jag är inte så van att använda humle och det är lite förvirrande med alla begrepp. Finns det en ordlista som förklarar?”
Med glimten i ögat kommer en ordlista här:
Beskgiva, bitterhumling (bittering hops): Kokas i minst 30 minuter (ofta 60-90 minuter) för att utvinna beska. Kommer att ge ditt öl viss smak men de flyktiga aromerna kommer till stor del att koka bort (det är ju trots allt beskan som är det viktiga just här). De färdiga ölsatserna är redan humlade på detta sätt, så du som brygger med Coopers ölsatser kan hoppa över detta steg. Om du däremot brygger med Coopers ohumlade maltextrakt och följer ett sådant recept måste du koka humle på detta sätt för att ditt öl ska få den nödvändiga beskan.
Smakgiva, smakhumling (flavouring hops): Kokas ofta i ca 15-30 minuter. Kommer att bidra med viss beska, men lämnar kvar mer av humlens smak och doft. Detta är en återkommande metod i de av våra recept där det används humle.
Aromgiva, aromhumling (finishing hops): Tillsätts i slutet av koket. Kokas en mycket kort tid, bara några minuter. Eller så kan humlen läggas i den kokta vätskan när kastrullen tas bort från plattan (beredas som en kopp te: Låt dra 15-30 minuter, sila). Detta är en återkommande metod i de av våra recept där det används humle.
Torrhumling (dry hopping): Tillsätts torrt direkt i jäskärlet när jäsningen lugnat sig lite och skummet lagt sig. Bidrar med mycket doft till det färdiga ölet. Kan ligga kvar i jäskärlet varierande antal dagar. Vissa anser att 2-3 dagar är lagom, andra vill ha längre tid. Detta är en återkommande metod i de av våra recept där det används humle.
Sen torrhumling (late dry hopping): Humle som tillsätts i serveringskärlet/keggen.
Galet sen torrhumling: Humle packat i någon slags cylinder där ölet hälls igenom på väg till glaset.
Supergalet sen torrhumling: Humle läggs i ett glas, fyll glaset med öl och sila genom tänderna. Tveksamt resultat.