3.3: Vad är det för skillnad mellan Brewing Sugar, Brew Enhancer 1, Brew Enhancer 2 etc?

 

Produkterna innehåller frystorkat maltextrakt (spraymalt, light dry malt), dextros och/eller maltodextrin i varierande mängder. De är ämnade att användas tillsammans med Coopers ölsatser och/eller Coopers maltextrakt för att justera bl.a. alkoholstyrka, smak och fyllighet.

Light Dry Malt är tillverkad på Coopers maltextrakt (frystorkat maltextrakt av kornmalt (Pale malt)). Den ökar kropp, maltkaraktär, skumstabilitet och alkoholhalt.
Dextros är ett jäsbart socker och består av inte mindre än 99,5% glukos, vilket är ett socker som försvinner i jäsningen och bildar alkohol utan att lämna cidersmak (vilket kan ske om man använder vanligt strösocker).
Maltodextrin jäser inte, utan stannar i ölet och förbättrar på så sätt kropp, fyllighet och skumstabilitet, samtidigt som det höjer FG något.


Coopers 
Light Dry Malt
(500g) innehåller ljus spraymalt (100%).
En förpackning ökar startdensitet (OG) och alkoholstyrka (ABV) vid 23 liter: OG: +.008 ABV: +0,8%
Coopers Light Dry Malt bidrar med mer kropp och maltkaraktär och förbättrar skumstabiliteten.

Coopers Dextrose (1kg) innehåller dextros (100%). 
En förpackning ökar startdensitet (OG) och alkoholstyrka (ABV) vid 23 liter: OG: +.015 ABV: +1,9%
Coopers Dextrose ökar alkoholhalten i ölet.

Coopers Brewing Sugar (1kg) innehåller dextros (80%), maltodextrin (20%).
En förpackning ökar startdensitet (OG) och alkoholstyrka (ABV) vid 23 liter: OG: +.015 ABV: +1,6%
Coopers Brewing Sugar påverkar ölets fyllighet, skumstabilitet och alkoholhalt.
Brewing Sugar ger inte sötma eller smak till ölet.

Coopers Brew Enhancer 1 (1kg) innehåller dextros (60%), maltodextrin (40%).
En förpackning ökar startdensitet (OG) och alkoholstyrka (ABV) vid 23 liter: OG: +.015 ABV: +1,2%
Coopers Brew Enhancer 1 förbättrar ölets kropp, fyllighet och skumstabilitet utan att förändra smaken och rekommenderas till ljusare öltyper såsom Lager, Draught och Pilsener.
Kan också kombineras med Light Dry Malt.

Coopers Brew Enhancer 2 (1kg) innehåller dextros (50%), maltodextrin (25%), ljus spraymalt (25%).
En förpackning ökar startdensitet (OG) och alkoholstyrka (ABV) vid 23 liter: OG: +.015 ABV: +1,5%
Coopers Brew Enhancer 2 förbättrar brygdens smak, kropp, fyllighet och skumstabilitet och används med fördel till alla ölsorter där en större maltsmak föredras.

Coopers Brew Enhancer 3 (1kg) innehåller ljus spraymalt (50%), dextros (30%), maltodextrin (20%).
En förpackning ökar startdensitet (OG) och alkoholstyrka (ABV) vid 23 liter: OG: +.015 ABV: +1,6%
Coopers Brew Enhancer 3 innehåller en högre andel Light Dry Malt jämfört med Brew Enhancer 1 och 2. Den stora mängden ljus malt gör att brygdens maltkaraktär maximeras medan dextros och maltodextrin påverkar munkänsla och kropp. Skapar ett krämigt skum samtidigt som alla kvardröjande cidersmaker undviks. En perfekt enhancer för alla öltyper där man vill ha en fyllig smak.

OBS! Värdena för OG och ABV ovan är ungefärliga. Det verkliga slutresultatet beror på många omständigheter och kan dessutom variera från brygd till brygd.