10.5: FG blir inte så lågt som väntat - vad gör man?
”Jag får inte det FG värde jag förväntat mig. En brygd gjord med 1 humlad ölsats 1,7 kg och en ohumlad maltextrakt 1,5 kg ger mig OG 1.048 men den verkar efter 8 dagar ha stannat på 1.018. Ska jag tillsätta mer jäst eller vad kan jag göra?”
Börja med att kontrollera att hydrometern visar rätt värde - de flesta är kalibrerade att visa värdet 1.000 i 20°C vatten. OG för brygen i ovannämnda exempel borde vara 1.040. 1.048 är för högt. Därför uppmaningen att kontrollera hydrometerns kalibrering. Läs mer om hydrometern och dess kalibrering i punkt 1.12.
I många fall jäser en brygd inte ut till fullo pga att det från början inte varit en tillräckligt stor mängd friska jästceller som tillsattes. Jäsning producerar etanol, som är giftigt för jästen. Ju fler friska jästceller som är med från början av jäsningen desto större är chansen att allt socker omsätts i jäsningen. Lågt antal jästceller kan bero på att det inte var en tillräcklig mängd jäst som tillsattes från början. Om OG överstiger 1.050 kan man gott och väl öka jästmängden från 7 gram till det dubbla (här pratar vi då om Coopers jästpåsar som finns under locket på ölsatserna). Om du använder jäst av något annat märke är det bra att kontrollera vilken mängd som rekommenderas. Om ölsatsen har passerat bäst-före-datum så har troligen även jästen gjort det. Ölsatsen går fortfarande att använda, men den gamla jästen bör bytas ut mot en ny jästpåse.
En 23-litersbrygd gjord av 1 x 1,7 kg ölsats och 1 x 1,5 kg maltextrakt landar på ca 1.008 - 1.012 i FG-värde. I vårt ovannämnda fall (om man antar att hydrometern är korrekt) har brygden ca 6 punkter kvar (1.018 => 1.012) och det är möjligt att det långsamt fortsätter att sjunka under de närmaste dagarna.
Att värma brygden en aning och ge den en försiktig omrörning kan göra att jästen åter blandar sig/sprids i brygden och jäsningsaktiviteten kan sparkas igång igen.
Ett råd från Coopers receptmakare är att inte tillsätta någon mer jäst förrän ca dag 10-12, om brygden då fortfarande har ett högt FG. När du tillsätter mer jäst, lös upp jästen i en liten mängd ljummet vatten i ca 30 minuter, rör runt för att få till en slät gräddlik blandning, rör sedan ner den i brygden mjukt och lätt.
Målet med allt detta är att nå rätt FG-värde innan man buteljerar ölet. Annars finns det risk för att flaskorna spricker.