4.4: Hur får ölet en fin skumkrona?

Ölets skumkrona påverkas negativt av

  • om ölglaset har rester av diskmedel
  • om ölet är ungt kan det först skapa ett stort och högt skum för att sedan snabbt sjunka ihop
  • för mycket enkla sockerarter i brygden (sukros eller dextros).
  • en låg nivå av kolsyra i ölet.
  • en snabb jäsning pga hög temperatur


För att kolla om problemet är ditt ölglas - ta ett plastglas direkt ur förpackningen och häll upp ölet i det. Fyll också ditt vanliga ölglas och jämför skumkronorna. Rengör glaset ordentligt.

Om problemet har med för mycket socker att göra - lägg till ca 300 gram maltodextrin i nästa ölsats. Eller passa mängden sukros/dextros. Byt ut socker mot maltextrakt (allt eller en del) vilket ger samma effekt plus att ölet dessutom får lite extra maltsmak.

Om problemet är för varm/snabb jäsning - anpassa temperaturen nästa gång.

Om ölet är ungt - låt det mogna lite.

Om ölet har för lite kolsyra - kolla nästa gång att du har rätt dos primesocker och att den andra jäsningen i flaska sker som den ska.