14.3: Ölet smakar äpple.

Smaken av äpple (vissa kallar det ciderkaraktär) beror på en ester som heter acetaldehyde.
Några vanliga orsaker till att denna ester framträder i öl är:
• Hög jästemperatur
• Ett överdrivet bruk av enkla sockerarter (vanligt strösocker eller dextros)
• Jäststress

Jästen kan bli stressad av en brygd med hög densitet. Jästen kan också bli stressad om den inte är frisk, vanligtvis för att den är gammal.
En tröst kan vara att denna ester minskar över tid i flaska, även om det tar flera månader snarare än veckor. Om ditt öl smakar äpple får du med andra ord lagra det längre.

För att undvika cider/äppelsmak i fortsättningen:
• Passa jästemperaturen
• Använd enkla sockerarter med finess
• Kolla datumet på jästen
• Öka jästmängden om OG går över 1.050

Om ditt öl däremot smakar ättika, är det troligen fråga om en infektion. Läs mera om detta i punkt 4.1.