14.1: Ingen kolsyra i flaskorna.
"Mitt öl är helt avslaget efter 2 veckor i flaska! Vad gör jag?"
För att jästen ska kunna skapa kolsyra i ölet måste en liten mängd socker tillsättas vid buteljeringen. I sekundärjäsningen "äter" jästen socker och producerar kolsyra och alkohol.
Det är mycket viktigt att flaskorna får stå tillräckligt varmt. Minst 18°C, gärna 20°C. Låt flaskorna stå i denna temperatur i minst 2 veckor. Helst lite längre.
Bättre är det också om ölet inte tillåts klarna alltför mycket innan buteljeringen. Det behövs lite jäst med i flaskorna för att efterjäsningen ska lyckas.
Den rekommenderade temperaturen kommer att hjälpa till med 3 saker:
• Snabba på den sekundära jäsningen
• Snabbare minska syret i utrymmet mellan öl och kork/kapsyl och därmed motverka oxidering
• Minska mängden diacetyl
Grundtips om sekundära jäsningen går långsamt: Värm flaskorna, skaka om dem lite och låt dem sedan stå varmt i en eller två veckor till (18°C eller mer). Det kan öka kolsyrenivån då jästen värms, kvicknar till och börjar jobba igen.