11.6: Hur ska man tillsätta jästen?
Det finns olika sätt att tillsätta jästen. Somliga föredrar att återfukta innan tillsättningen, andra föredrar att tillverka en s.k. starter, medan bl.a. Coopersrecepten brukar säga att helt enkelt strö jästen över ytan i jäskärlet.
Jästtilverkaren Fermentis har gjort tester angående detta och kommit till slutsatsen att ingen av metoderna är fel, men att strö över ytan i jäskärlet nog är den enklaste och kanske bästa:
- Bara strö jästen över ytan i jäskärlet innan du lägger på locket.
- Se till att temperaturen är den rätta för aktuell ölsort.
- Du behöver inte röra om. Bara lite grann om jästen lagt sig i klumpar på ytan.
Vill man återfukta i vatten, så är metoden följande:
- Koka upp 1 dl vatten (eller 1 x vattenmängden i gram motsvarande jästmängden i påsen) och låt vattnet svalna till rumstemperatur. Detta görs för att sterilisera vattnet.
- Strö jästen över vattnet.
- Du behöver inte röra om. Bara lite grann om jästen lagt sig i klumpar på ytan.
- Låt stå under lock i 15 minuter (högst 45 minuter), varefter häll smeten i jäskärlet.
Vad de under testen kort och gott kom underfund med var att själva metoden inte var så viktig, men att vigorös omrörning inte var bra för jästen. Man ska alltså undvika att röra om alltför häftigt.