10.7: Varför blir FG så högt med Brew Enhancer 1?
FG beror på vad du har för jäsbara ämnen i din brygd och på hur väl jästen arbetar. Om du tillsätter 1 kg dextros kommer FG att sluta mycket lågt, eftersom dextros jäser fullt ut och bildar alkohol. Ett FG på t.ex. 1.004 kan då komma på fråga. Dextros gör dock ditt öl "tunt" (och alkoholstarkt förstås, eftersom alkoholhalten är en kombination av hur högt OG är och hur lågt FG blir).
Brew Enhancer 1 innehåller 60% dextros och 40% maltodextrin. Dextrosen jäser ut (sänker FG), medan maltodextrin inte jäser utan stannar i brygden (ger högre FG). Maltodextrin finns alltså kvar i brygden och bidrar då till en aning mer fyllighet. FG kommer då att stanna på något mellan 1.012-1.016. Alkoholhalten blir naturligtvis då inte så hög. Om du inte finner denna alkoholhalt tillräcklig kan du tillsätta t.ex. 500g Light Dry Malt (snarare än att öka mängden dextros).
Så, Brew Enhancer 1 kommer alltid att ge ett högre FG.
Brew Enhancer 2 innehåller 50% dextros, 25% maltodextrin och 25% Light Dry Malt.
Brew Enhancer 3 innehåller 30% dextros, 20% maltodextrin och 50% Light Dry Malt.
Brew Enhancer 3 innehåller 30% dextros, 20% maltodextrin och 50% Light Dry Malt.