11.4: Brygden har slutat skumma efter 3 dagar - ska man röra om eller skaka igång jäsningen igen?
Om du misstänker att jästen har somnat till och behöver väckas så kan du skaka eller vicka på jäskärlet så att jästen blandar sig igen. Men var försiktigt och undvik att syresätta ditt öl i detta skede (rör inte ner luft i brygden).
Om du oroar dig över temperaturen, så är 21°C definitivt inte "för kallt". Om du brygger med Coopers alejäst ("guldpåsarna") så klarar den jästen temperaturer ner till 16°C. När det står angivet att bryggtemperaturen ska vara något mellan 21-27°C kan det vara bra att veta att alla jäststammar ger ifrån sig olika smaker i olika temperaturer. Problemet för hembryggare är ofta att man brygger för varmt. Tumregel: Ju svalare desto renare, ju varmare desto fruktigare. Så, det gör absolut inget illa att brygden jäser under 21°C.
Ha tålamod! Jäsningen behöver inte alltid synas utåt, men den pågår ändå. Mät med din hydrometer. Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över ett par dagar.