3.8: Ska man koka en ölsats för att få bort slaggprodukter?
Nej, det är inte nödvändigt.
Coopers brygger sina maltextrakt och ölsatser på samma sätt som de brygger sina öl. All vört kokas och då bildas "hot break" (svenskt ord: varmdruv) som tas bort i centrifug innan vörten kyls ner och överförs till jäsning. Under den svala jäsningen kan en sk "cold break" (kalldruv) fällas ut och lägga sig på jästankens botten.
Maltextrakt och ölsatser ska till skillnad från ölvörten inte jäsa direkt, så maltextrakt och ölsatser kyls inte ner, utan centrifugeras och överförs till evaporatorer där ungefär 80% av allt vatten tas bort. I det här skedet förpackas maltextrakt och ölsatser för att sedan kylas ner. Cold break kan då inte avges eftersom extraktet är för tätt och tjockflytande för att det ska kunna fällas ut.
Det är först när du tillsätter vatten som vörten blir tunn nog för cold break/kalldruv att fällas ut. Cold break är helt ofarligt för brygden och kommer att lägga sig på botten under jäsningen.
Om man kokar en ölsats/maltextrakt kan dessa proteiner klumpa ihop sig och ge det felaktiga intrycket av att det handlar om hot break/varmdruv. Om man kokar en humlad ölsats kommer brygden dessutom att mörkna och aromhumle kommer att koka bort. I vissa fall (och i vissa av våra recept) kan man koka en mindre mängd (ohumlat) maltextrakt för att uppnå önskat slutresultat. Humlade ölsatser kokas däremot inte.