9.2: Höja alkoholhalten - hur gör man?

Den slutliga alkoholhalten styrs av brygdens densitet innan jäsning (OG) och hur väl jästen arbetar för att jäsa ut brygden (FG). Brygdens densitet innan jäsning styr du själv med hjälp av mängden vätska och jäsbara ämnen (framför allt malt, men även andra ingredienser räknas hit). Så du kan antingen 1) sänka vätskemängden eller 2) höja mängden jäsbara ämnen. Eller lite av båda.

Om du t.ex vill ha ett öl med ca 5% ABV så behöver du få till en tillräckligt hög densitet från start. Då behöver OG vara minst 1.045, kanske uppemot 1.047.
Man kan inte alltid tvärsäkert säga vad det slutliga värdet FG kommer att bli, men låt oss här säga att det blir 1.010.

Vad krävs då för att nå fram till OG 1.045? Vi räknar med en brygd på 23 liter:

Exempel 1: Med flytande ohumlat maltextrakt
1 x 1,7kg ölsats bidrar med .022 till OG, dvs 1.022.
1 x 1,5kg burk ohumlat maltextrakt bidrar med .020 till OG (om vi lägger ihop dessa blir värdet 1.042).
Vi är då nära vårt önskade värde om 1.045 och skulle kunna välja att sänka vätskemängden till 22 liter, vilket ger ett OG på 1.047.

Exempel 2: Med Brew Enhancer och Light Dry Malt
1 x 1,7kg ölsats bidrar med .022 till OG, dvs 1.022.
1 x 1kg Brew Enhancer 1 eller 2 bidrar med .015 till OG (om vi lägger ihop dessa blir värdet 1.037)
1 x 500g Light Dry Malt bidrar med .008 till OG och OG höjs till 1.045.
Om Brew Enhancer 1 eller 2 används är det bra att ta höjd eftersom FG inte kommer att bli så lågt som 1.010.
Så i det här fallet kan vi välja att sänka vätskemängden till 21 liter och får då OG 1.049.
FG kan här bli något mellan 1.012-1.016.

Exempel 3: Med Light Dry Malt
1 x 1,7kg ölsats bidrar med .022 till OG, dvs 1.022.
3 x 500g Light Dry Malt bidrar med 3 x .008 till OG (om vi lägger ihop dessa blir värdet 1.046).
FG blir troligtvis 1.010 och vi kan välja att behålla vätskemängden vid 23 liter.

Exempel 4: Med dextros
1 x 1,7kg ölsats bidrar med .022 till OG, dvs 1.022.
1 x 1kg Dextrose bidrar med .015 till OG (om vi lägger ihop dessa blir värdet 1.037).
Dextros jäser ut helt och kan ge ett mycket lågt FG, t.ex 1.004 eller ännu lägre. Resultatet blir en hög alkoholhalt, men en densitet nära vattnets 1.000. Ölet upplevs då som tunt eller vattnigt. Stora mängder dextros kan också ge icke önskvärda smaker. I allmänhet rekommenderar vi inte att använda mer än 500 gram dextros, om inte andra tillsatser också används samtidigt.

Exempel 5: Toucan (two cans, två ölsatser)
2 x 1,7kg ölsatser bidrar med .044 till OG, dvs 1.044.
Här kan man välja att behålla 23 liter eller ev sänka till 22 liter (OG blir då 1.046). FG kan här bli lägre än 1.010. Beräkna gärna beska noga när du väljer vilka ölsatser du vill kombinera. Varje 1,7kg ölsats IBU-värde (beska) finns angivet på burken och i våra produktbeskrivningar.

I exempel 1 och 5 skulle man kunna behålla 23 liter genom att tillsätta en liten mängd dextros (t.ex. 300g) för att höja alkoholhalten något och hjälpa till med utjäsningen.