Fler bilder

German Wheat Beer

23 l ~4,8 vol-%

Älskar du veteöl? Brygg ett härligt tyskt veteöl med ölsatsen TC Preacher's Hefe Wheat, Malt Extract Wheat, lite tysk humle och jästen Munich Wheat Beer.
Du kan göra ölet lite starkare (5,3%) om du brygger 21 liter istället för 23 liter.

Ingredienser 

  • 1 x 1,7kg TC Preacher's Hefe Wheat
  • 1 x 1,5kg TC Malt Extract - Wheat
  • 1 x 25-28g Hallertau pellets (eller valfri tysk humle)
  • 1 x 11g Lallemand Munich Wheat Beer Dry Yeast
  • Carbonation Drops


Färg
: Halm
Beska: Låg/Medium
Kropp: Medium
OG: 1.042

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Koka upp 2 liter vatten och ta kastrullen av plattan.
    Tillsätt humlen och låt dra i 15 minuter.
    Sila ner humlevätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 21°C. Rör om.
    Strö torrjästen (Munich) över ytan i jäskärlet och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-21°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1010.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare