Fler bilder

Gila Monster Black IPA

8,5 l ~7,2 vol-%

En IPA som bits mer än en öken full med Gila Monster (googla dem). En perfekt sammansmältning av det oranga och det svarta, med ett grymt humlebett. Mycket kraftig och mörk IPA som bjuder dig rostade maltkaraktärer, vilka följs upp av rejält med humle.
Se upp med detta öl. Hantera det varsamt. Det kommer att utmana dig i arom och smak. Beskan tar dig med på en galen resa.
Detta recept var Månadens Receptpaket Craft i juli 2015.

Ingredienser 

  • 1 x 1,3kg Mr Beer Diablo IPA
  • 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Smooth
  • 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Robust
  • 1 x 25-28g Mosaic pellets (eller Equinox)
  • 1 x 11g Safale US-05 Dry Yeast
  • Carbonation Drops

Färg: Brun
Beska: Hög
Kropp: Tung

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Koka upp 0,5 liter vatten tillsammans med Malt Extract Smooth i en kastrull (~2 l).
    Tillsätt hälften av humlen och koka i 10 minuter.
    Tillsätt resten av humlen och koka i ytterligare 5 minuter.
    Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen och Malt Extract Robust i jäskärlet.
    Fyll på med kallt vatten för att nå 8,5 liter (du behöver inte röra om).
    Strö torrjästen (US-05) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-22°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken/påsen ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
    Börjande från dag 10, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1008.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare

Ingredienser som behövs