Helga's Cool Kölsch
23 l ~4,6 vol-%
Med en traditionell Tysk Golden Ale som förebild (vanligen serverat i ett smalt, högt glas kallat ”Stange”) är detta recept en kalljäst ale som bär en subtil maltkaraktär, med låg nivå restsötma vilket ger ett något torrt och krispigt avslut. Brygden uppvisar subtil fruktighet med ädelhumlens blommiga, örtiga karaktär.
Detta recept var Månadens Receptpaket i November 2015.
Ingredienser
- 1 x 1,7kg Int. Canadian Blonde
- 1 x 500g Light Dry Malt
- 500g Brew Enhancer 2
- 2 x 25-28g Helga pellets
- 1 x 11g Safale US-05 Dry Yeast
- Carbonation Drops
Färg: Ljus Gyllene
Beska: Medium
Kropp: Medium
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Koka upp 3 liter vatten tillsammans med 500g Light Dry Malt i en stor kastrull (~8 l).
Tillsätt 1 påse (25-28g) Helga humle och koka i 10 minuter.
Tillsätt ytterligare 1 påse (25-28g) Helga humle och koka i ytterligare 10 minuter.
Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen och 500g Brew Enhancer 2 i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 18°C. Rör om.
Strö torrjästen (US-05) över ytan i jäskärlet och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 16-18°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.
Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1006-1010.