Fler bilder

Hop Bomb (USA Double IPA)

8,5 l ~6,5 vol-%

Eld i berget, nu smäller det! Den mäktiga smakexplosionen av söt malt och citrus är orsaken till att Hop Bomb IPA är ett av våra favoritöl. En lång, kådig beska kopplas ihop med ett utbrott av tropisk frukt och citrus humlearomer. Alla inom sprängradien faller offer för detta farliga men ljuvliga, djupt kopparfärgade hantverksöl.
Detta recept var Månadens Receptpaket Craft i Oktober 2015.

Ingredienser 

  • 1 x 1,3kg Mr Beer Diablo IPA
  • 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Pale
  • 1 x 25-28g Bravo eller Columbus pellets
  • 1 x 25-28g Citra pellets
  • 1 x 11g Lallemand BRY-97 Dry Yeast
  • Carbonation Drops

Färg: Koppar
Beska: Hög
Kropp: Medium/Tung

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Koka upp 1 liter vatten tillsammans med Malt Extract Pale i en kastrull (~2 l).
    Tillsätt en halv påse Bravo eller Columbus humle och koka i 5 minuter.
    Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen i jäskärlet.
    Fyll på med kallt vatten för att nå 8,5 liter (du behöver inte röra om).
    Strö torrjästen (BRY-97) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 20-24°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken/påsen ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
    Ungefär vid dag 4 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1008-1012.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare

Ingredienser som behövs